Üniversite öğrencilerinin öz-anlayış düzeylerinin anksiyete ve yaşam memnuniyeti düzeyleri ile ilişkisi
The relationship between the self -compassion levels andanxiety, life satisfaction levels of universtiy students
  1. Tez No: 916407
  2. Yazar: BAHAR DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-Anlayış, anksiyete, yaşam memnuniyeti
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin öz-anlayış düzeylerinin anksiyete ve yaşam memnuniyeti düzeylerini anlamlı düzeyde yordayıp yordamadığını ve üniversite öğrencilerinin öz-anlayış düzeylerinin kişisel durum ve özelliklere (Cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, kardeş sırası) göre farklılaşıp farklılaşmadığını saptamaktır. Araştırmanın örneklemi Yakın Doğu Üniversitesinin Fen- Edebiyat fakültesinde öğrenim gören 1.2.3. ve 4. Sınıf psikoloji öğrencilerinden kolaylıkla bulunabilen örnekleme yöntemiyle seçilen 156'sı kız 148'i erkek toplam 304 öğrenciden oluşmaktadır.Araştırmada verileri toplamak amacıyla“Öz- Anlayış Ölçeği”,“Beck Anksiyete Envanteri”,“Yaşam Memnuniyeti Ölçeği”,“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Demografik değişkenlerden cinsiyet, sınıf düzeyi ve kardeş sırası açısından öz-anlayış düzeyi farklılaşmaktadır. Yaş arttıkça öz-anlayış düzeyinin de arttığı sonucu elde edilmiştir. Öz-anlayış düzeyi anksiyete, sübjektif ve somatik anksiyete düzeyleri ile ters yönde, yaşam memnuniyeti ile aynı yönde ilişkili bulunmuştur. Öğrencilerin kaygı düzeylerini yordayan faktörler araştırıldığında yaşam memnuniyet düzeyinin ters yönde etkilediği, özanlayışın yordayıcı olmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak öz-anlayış düzeyleri düşük olan üniversite öğrencilerinin anksiyete düzeyleri daha yüksek ve yaşam memnuniyet düzeylerinin daha düşük olduğu söylenebilmektedir. Dolayısıyla klinik vakalarda bu değişkenler göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate whether self compassion levels predicted anxiety levels and life satisfaction levels of university students.In addition, it has been also investigated whether self- compassion levels of university students differs according to personal status and characteristics as gender, age, class level and birth order. The sampling of the research is carried out through convenience sampling method, in which 156 female and 148 male students, 304 students in total, from faculty of Art and Sciences pscyhology students of 1.2.3, and 4. Classes have been selected.In the study;“ Self- Compassion Scale”,“ Beck Anxiety Inventory”and“Life Satisfaction Scale”and“Personal Information Form”were used. Demographic variables which are gender, class level and birth order was not predicted self-compassion levels. It was found that, age is predicted selfcompassion levels.As the age increases, self compassion levels also increases. Self- compassion levels predicted on negative direction the anxiety levels and its dimensions.On the other hand, self- compassion levels predicted on positive direction the life satisfaction level.The factors predicting the anxiety level of students were investigated, its affected on negative direction the life satisfaction level. Also it was found that self- compassion was not predicted. Based on the results, the variables which are selfcompassion, anxiety and life satisfaction should be considered in clinical cases Keywords : Self- Compassion, anxiety, life satisfaction