Yurtlarda barınan üniversite öğrencilerinin özanlayış ve baş etme stilleri ile anksiyete düzeyleri arasındaki ilişki
Investigation of the relationship between self-understanding and overcome styles and anxiety levels of university students living in dormitories
- Tez No: 913893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: öz-anlayış, baş etme, anksiyete, self-understanding, overcome, anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, yurtlarda barınan üniversite öğrencilerinin öz anlayış düzeyleri ve baş etme stilleri ile anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkisinin incelenmesidir. Bu doğrultuda araştırmanın bağımsız değişkenleri, öz anlayış düzeyi ve baş etme stratejileri, bağımlı değişkeni ise anksiyete düzeyidir. Ayrıca, öğrencilerin anksiyete düzeylerinin sosyo-demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını saptamaktır. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiş olan çalışmanın örneklemi Konya ilinde yurtlarda barınan üniversitede öğrencilerinden kolayda örneklem yöntemiyle seçilen 194'ü kadın, 206'sı erkek toplam 400 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla“Sosyo-Demografik Bilgi Formu”devamında ise“Öz-anlayış Ölçeği”,“Başa Çıkma Stilleri Ölçeği Kısa Formu (BÇSÖ-KF)”,“Beck Anksiyete Envanteri(BAE)”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında uygulanan anketten elde edilen veriler, sosyal bilimler için veri analizi paket programı (SPSS) 26.0 yazılımı kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, demografik değişkenlerden cinsiyet, yaş, öğrenim gördüğü bölüm ve okul memnuniyeti, ailenin gelir durumu, başarı değerlendirme biçimi açısından kaygı düzeyleri farklılaşmaktadır. Öz Anlayışı yüksek olan öğrencilerin kaygı düzeyleri azalmaktadır. Başa çıkma stillerinin alt boyutlarından biri olan Araçsal sosyal destek kullanımı anksiyeteyi anlamlı negatif yönde yordadığı, mizah, duygulara odaklanma ve ortaya koyma, madde kullanımı, kabullenme, yâdsıma ve davranışsal olarak ilgiyi kesme alt boyutlarının ise anksiyeteyi pozitif yönde anlamlı yordadığı belirlenmiştir. Çalışma sonuçları, yurtlarda barınan üniversite öğrencileriyle yapılan kısıtlı sayıdaki literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between self-understanding levels and overcome styles and anxiety levels of university students living in dormitories. The independent variables of the research are self-understanding level and overcome strategies, and the dependent variable is anxiety level also to determine whether the anxiety levels of the students differ according to their sociodemographic features. Study was carried out over 400 University students living in dormitories in Konya, of which 194 were female and 206 male, selected by the purposeful sampling method. In order to collect data in the study followings forms were used:“Socio-Demographic Information Form”,“Self-Understanding Scale”,“overcome Styles Scale Short Form (BCSS-CF)”,“Beck Anxiety Inventory (UAE)”. Data analysis package program (SPSS) 26.0 software for social sciences were used to analyze the data obtained from the questionnaires. Study indicates that anxiety levels differ in terms of gender, age, branch of education and school satisfaction, income status of the family, finally success evaluation format. Students with high selfunderstanding have reduced anxiety levels. The use of instrumental social support, which is one of the sub-dimensions of overcome styles, has been found to predict anxiety in a significant negative way, while humor, focusing and expressing emotions, substance use, acceptance, denial and behavioral disinterest subdimensions have been found to predict anxiety in a positive way. The results of the study will contribute to the limited number of literature on students living in dormitories.