Kuş çeşitliliği açısından Akkaya Göleti (Niğde) sulak alanın ekolojik önemi
Ecological importance of Akkaya Pond (Niğde) wetland in terms of bird diversity
- Tez No: 916650
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Kuş sayımı, Ornitofauna, Biyoçeşitlilik, Ekoloji, Koruma, Bird Census, Ornithofauna, Biodiversity, Ecology, Conservation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Niğde İl merkezi ile Bor arasında yer alan Akkaya Göleti sulak alanında, 2022-2024 yılları arasında yapılan kuş sayımları sonucunda toplam 165 kuş türü tespit edilmiştir. Bu türlerin başında, IUCN'in Kırmızı Listesi'nde soyu tehlike altında olan Dikkuyruk (Oxyura leucocephala), hassas tür olan Elmabaş Patka (Aythya ferina), tehlike sınırında olan Pasbaş Patka (Aythya nyroca), en yaygın görülen Sakarmeke (Fulica atra) ve Flamingo (Phoenicopterus roseus) yer almaktadır. Araştırmada, bu kuşların çeşitliliği, mevsimsel dağılımları, ulusal ve uluslararası statüleri değerlendirilmiştir. Bununla birlikte, özellikle göçmen kuşlar için kritik bir habitat olan bu sulak alanın ekolojik önemi vurgulanmış ve koruma statüsünün güncellenmesi önerilmiştir. Bu çalışmada, Akkaya Göleti sulak alanının ornitolojik populasyonu ve ekolojik değeri ilk kez kapsamlı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the bird census conducted between 2022 and 2024 in the Akkaya Pond Wetland extending between the center of Niğde province and Bor district, a total of 165 species were identified. Among these species are the Endangered White-headed Duck (Oxyura leucocephala) listed on the IUCN Red List, the Vulnerable Common Pochard (Aythya ferina), the Near Threatened Ferruginous Duck (Aythya nyroca) and the most commonly observed Eurasian Coot (Fulica atra) and the Greater Flamingo (Phoenicopterus roseus). In this research, the diversity of these birds, their seasonal distribution along with their national and international status were evaluated. Furthermore, the ecological importance of this wetland as a critical habitat especially for migratory birds was emphasized and its protection status was suggested to be updated. In this study, the ornithological population and ecological value of the Akkaya Pond wetland were comprehensively investigated for the first time.