Simüle edilmiş immatür dişlerin kalsiyum silikat esaslı kanal dolgu materyalleri kullanılarak yapılan apeksifikasyon tedavisi sonrası kırılma dirençlerinin kıyaslanması
  1. Tez No: 916815
  2. Yazar: SAMET FATİH GÜCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apeksifikasyon, MTA, MTA Angelus, Biodentine, Kırılma Direnci, Travma, Apexification, MTA, MTA Angelus, Biodentine, Fracture Resistance, Trauma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, kök ucu simülasyonu yapılmış çekilmiş dişlerde kalsiyum silikat esaslı iki farklı kanal dolgu materyali kullanılarak yapılan apeksifikasyon tedavisi sonrası, dişlerin evrensel bir test makinesi altında kırılma dirençlerinin kıyaslanması amaçlanmıştır. 41 adet çekilmiş tek köklü insan dişi 4 gruba rastgele ayrılmıştır. Organik artıkların uzaklaştırılması için dişler %2,5'luk sodyum hipoklorit (NaOCl) içinde 15 dakika bekletildikten sonra distile su ile yıkanıp kullanılacakları zamana kadar yine distile su içinde saklanmıştır. Her bir örnek örnek dişin boyları, mine-sement sınırından kök ucuna kadar olan mesafe 13±1 mm olacak şekilde dijital kumpasla (Wozlo, Pekin, Çin) ölçülmüş ve kalem ile işaretlenmiştir.Kök ucunun işaretli yerinin altında kalan kısmı ise su soğutması altında elmas separe ile kesilmiştir. Kuron kısımları ise gereken örneklerin kesici kenarlarından su soğutmalı aeratör frezi yardımıyla kısaltılarak ortalama 7±1 mm boya sabitlenmiştir. Böylece toplam boy 20±1 mm olacak şekilde örnekler standardize edilmiştir. Örneklerin bir kısmı pozitif kontrol grubu olmak üzere ayrılmıştır. Ardından kalan örneklerin kök kanalları Peaso Reamer kanal aletleri (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) ve K tipi el eğeleri kullanılarak şekillendirilmiştir. İrigasyon uygun şartlarda yapıldıktan sonra 3 gruba ayrılan kalan örneklerin bir kısmının kök kanal dolguları, apikal 4-5 mm 'lik kısım Biodentine (BD) ve MTA Angelus, kalan kök kanal boşluğunun dolgusu ise güta-perka kullanılarak yapılmıştır. Bir kısmına ise sedace geçici dolgu uygulanmıştır.Tüm örnekler nemli gazlı beze sarılarak eppendorf tüplerine yerleştirilmiştir. Grup 1 : Bu grup pozitif kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Grup 2 : Bu grup negatif kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Grup 3: MTA Angelus grubu. Grup 4 : Biodentine gurubu. 1 hafta sonra dişlerin kırılma dirençleri, Newton cinsinden kırılma yükünü kaydederek evrensel test makinesi altında (UTC) (AG-IS 5Kn, SHIMADZU, Japonya) kontrol edilmiştir. Kırılma noktasındaki en yüksek yük ve kırılma noktası kaydedilmiştir. Deney sonucu ortaya çıkan veriler IBM SPSS V23 programı ile analiz edilmiştir. Her bir grubun maksimum, minimum, ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Bu gruplara ait ortalama değerler Anova ve posthoc Tukey HSD istatistik testleri kullanılarak karşılaştırılmıştır. Tüm istatistiksel analizler için anlamlılık düzeyi P 0,05). İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da en yüksek kırılma direnci pozitif kontrol grubunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the fracture resistance of teeth after apexification treatment using two different calcium silicate-based root canal filling materials in simulated immature teeth with open apices, tested under a universal testing machine. A total of 41 extracted single-rooted human teeth were randomly divided into four groups. After removing organic residues, the teeth were soaked in 2.5% sodium hypochlorite (NaOCl) for 15 minutes, rinsed with distilled water, and stored in distilled water until further use. The length of each sample was measured using a digital caliper (Wozlo, Beijing, China), from the cementoenamel junction to the root apex, and marked at a length of 13±1 mm. The section below the marked root apex was cut under water cooling using a diamond saw. The crown portions of the samples were shortened to an average length of 7±1 mm from the incisal edge using a water-cooled rotary bur. Thus, the total length of the standardized samples was fixed at 20±1 mm. Some samples were set aside as the positive control group. The remaining samples were shaped using Peaso Reamer files (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) and K-type hand files. After appropriate irrigation, the remaining samples were divided into three groups, with some root canals filled with Biodentine (BD) and MTA Angelus in the apical 4-5 mm, followed by gutta-percha in the remaining canal space. Some samples received only temporary filling. All samples were wrapped in moist gauze and placed in Eppendorf tubes.Group 1: Positive control group.Group 2: Negative control group.Group 3: MTA Angelus group.Group 4: Biodentine group.One week later, the fracture resistance of the teeth was tested under a universal testing machine (UTC) (AG-IS 5Kn, SHIMADZU, Japan) by recording the breaking load in Newtons. The highest load at the fracture point was recorded. The data obtained were analyzed using IBM SPSS V23 software. Maximum, minimum, mean, and standard deviation values were calculated for each group. The mean values of the groups were compared using Anova and posthoc Tukey HSD statistical tests. The significance level for all statistical analyses was set at P0.05). Although not statistically significant, the highest fracture resistance was observed in the positive control group.