Laparoskopik histerektomilerde ultrasonografi eşliğinde uygulanan plan bloklarının (ESP & OSTAP) perioperatif analjezi üzerine etkisi
The effect of plan blocks (ESP & OSTAP) applied under ultrasonography on perioperative analgesia in laparoscopic hysterectomies
- Tez No: 916891
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZAN KOCAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Erektör spina plan blok, oblik subkostal transversus abdominus plan blok, laparoskopik histerektomi, analjezi, opioid, Erector spina plane block, oblique subcostal transversus abdominus plane block, laparoscopic hysterectomy, analgesia, opioid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Laparoskopik histerektomi sonrası ağrı yönetimi son derece önemlidir. Plan blokları analjezinin önemli bir bileşenidir. Bu çalışmada, genel anestezi altında total laparoskopik histerektomi operasyonu geçiren hastalarda, USG eşliğinde uygulanan ESP ve OSTAP blok uygulamalarının perioperatif ağrı ve opioid tüketimi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu (Karar No: 2022/126) ve T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından (Karar No: 22-AKD-87) onay alınarak elektif laparoskopik histerektomi planlanan 18-65 yaş arası, VKİ ≤ 30 kg/m2, ASA I¬-II gönüllü 120 kadın hasta araştırmaya dahil edildi. Operasyon öncesi randomizasyon uygulanarak ESP (Grup I) ve OSTAP (Grup II) olarak 2 gruba ayrıldı. Hastalar genel anestezi indiksiyonu sonrası orotrakeal olarak entübe edildi. Grup I'de lateral dekübit pozisyonunda, USG eşliğinde ESP blok uygulanırken, Grup II'de supin pozisyonda USG eşliğinde OSTAP blok uygulandı. Cerrahi insizyon, blok uygulamasından 15 dk sonra yapıldı. Ağrının şiddeti istirahat ve hareket halinde olmak üzere NRS ile değerlendirildi. Postoperatif 0, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerde hastanın HKA talep ve başarılı bolus dozları ve verilen morfin miktarı kayıt altına alındı. Bulgular: Grup I ve Grup II arasında intraoperatif remifentanil tüketimi ve postoperatif 24 saat total morfin tüketimi açısından istatistiksel anlamlılık bulunmadı. Postoperatif 0. 2. 4. 6. 12. 24. saatlerde HKA aracılığıyla talep edilen ve verilen analjezik sayıları, istirahat ve hareket halinde NRS, bulantı – kusma skoru ve OAAS/S gruplar arasında anlamlılık göstermedi. Sonuç: Laparoskopik histerektomi geçiren hastalarda ESP ve OSTAP blokları perioperatif analjezinin önemli bir bileşeni olarak kullanılabilir. Çok merkezli, farklı hasta grupları ve uygulayıcılarla, daha geniş katılımlı çalışmaların yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Pain management after laparoscopic hysterectomy is extremely important. Plane blocks are an important component of multimodal analgesia. In the present study, it was aimed to evaluate the effect of USG-guided ESP and OSTAP blocks on perioperative pain and opioid consumption in patients undergoing total laparoscopic hysterectomy under general anaesthesia. Materials and Methods: After approval by the Clinical Research Ethics Committee of Balıkesir University Faculty of Medicine (2022/126) and the Turkish Medicines and Medical Devices Agency (22-AKD-87), 117 patients aged 18-65 years, BMI ≤ 30 kg/m2, ASA I-II volunteers, scheduled for elective laparoscopic hysterectomy were included in the study. The patients were divided into 2 groups as ESP (Group I) and OSTAP (Group II) by preoperative randomisation. After general anaesthesia was induced, the patients were intubated orotracheally. In Group I, ESP block was performed in the lateral decubitus position under USG guidance, while in Group II, OSTAP block was performed in the supine position under USG guidance. Operative incision was performed 15 minutes after the block application. Assessment of pain intensity was performed by NRS at rest and on movement. The patient's PCA demand and successful bolus doses and the amount of morphine given at 0, 2, 4, 6, 12 and 24 hours postoperatively were recorded. Results: There was no statistical significance between Group I and Group II in terms of intraoperative remifentanil consumption and postoperative 24 h total morphine consumption. The number of analgesics requested and administered through the PCA at 0, 2, 4, 6, 12, 24 hours postoperatively, NRS at rest and on movement, nausea and vomiting score and OAAS/S did not show statistical significance between the groups. Conclusion: In patients undergoing laparoscopic hysterectomy, ESP and OSTAP blocks can be used as an important component of perioperative analgesia. We think that multi-centered studies with different patient groups and practitioners should be carried out with wider participation.