Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne kaza nedeniyle başvuranların epidemiyolojik yönden incelenmesi
Epidemiological analysis of accidents which applied to Emergency Service of Erciyes University Medical Faculty Hospital on account of accidents
- Tez No: 91706
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kaza, yaralanma, sakatlık, ölüm, prevalans
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 627
Özet
ÖZET Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine Kaza Nedeniyle Başvuranların Epidemiyololojik Yönden İncelenmesi Bu araştırma, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine kaza nedeniyle başvuran kaza olgularını, kaza epidemiyolojisi açısından değerlendirmek amacıyla yapıldı. Araştırma verileri, Ekim-Kasım-Aralık 1999 aylan arasında acil polikliniğine başvuran kaza olgularına gün aşın 24 saat süreyle yüz yüze anket uygulanarak toplandı. Araştırma süresince 550 kaza olgusuna ulaşıldı. Kaza olgulannın yaş ortalaması 27.4 ± 18.9 olup, en küçük yaş 1, en büyük yaş 91'dir. Kazazedelerin %26.0'sı çocukluk, %74.0'ü erişkinlik dönemindedir ve çoğunluğu (%69.0) erkektir. Kaza olgulannın %46.9'u evlidir. Kaza olgularının %37.5'i ilkokul, %11.0'i üniversite mezunudur. Okuma yazma bilmeyenlerin oram %6.3'dür. Kaza olgulannın yansım işçiler (%31.0) ve ev hammlan (%19.0) oluşturmuştur. İşsizlik oram %9.0'dur. Yaklaşık dört kazazededen birisinin sosyal güvencesi yoktur. Trafik kazaları birinci (%40.0), ev kazalan ikinci (%32.6), iş kazalan üçüncü sıklıkta görülen kaza türleridir. Taşıt kazalan (%40.0), düşmeler (%25.8), makine, delici-kesici alet yaralanması (%14.4), cinayet (%9.0) ve intiharlar (%4.9) başlıca travma nedenlerini oluşturmuştur. Kazalar daha çok erkeklerde, 1-44 yaş grubu nüfusta görülmüştür. Düşme olgulan 0-14 ve 65 ve üzeri, trafik kazaları, makine- delici-kesici alet yaralanması, cinayetler ve intiharlar 25-44 yaş grubunda daha fazla görülmüştür. Kazalar en fazla Ekim aymda ve Pazartesi günlerinde olmak üzere yollarda ve konut içinde ve akşamlan 17.00- 24.00 saatleri arasında meydana gelmiştir. Kazalarda en çok yaralanan vücut bölümü baş-boyun bölgesidir. Yaralanma Ciddiyet Skoru sonuçlanna göre kaza olgulannın %30.5'i ciddi travma sınıfına girmiştir. Ciddi travmalar daha çok trafik kazalan, cinayetler ve düşmeler sonucu oluşmuştur. Hastaneye yatış oram %28.0, sakatlanma oram %3.8, ölüm oranı %1.2'dir. Başlıca ölüm nedenleri ağır kafa travması (57.2), göğüs ve karın yaralanmalan (%42.9) dır. İşgünü kaybı ortalaması 23.4 ±22.8'dir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Epidemiologial Analysis of Accidents Which Applied to Emergency Service of Erciyes University Medical Faculty Hospital on Account of Accidents This research was performed in order to assess accident cases to Emergency Service of Medical Faculty Hospital due to accidents in terms of accident epidemiology. Data was collected by applying face-to-face questionnaire to accident cases who applied Emergency Policlinic between October-December 1999 for 24 hours every other day. During the research, 550 accident were obtained. Age average of accident cases is 27.4±18.9, with the youngest is 1 and the oldest is 91. 26.0% of victims is in childhood and 74.0 % is in adulthood with the majority was (69.0 %) males. 46,9 % of the accident cases 6 is married. 37.5 % of the accident cases is primary school graduates and 11.0 of them is university graduates.The rate of illiterate is 6.3 %. Half of accident cases is constituted by workers (31.0 %) and by house wives (19.0 %). The rate of unemployment is 9.0 %. About one fourth of victims lacks social security. Traffic accidents are the first (40.0 %), domestic accidents second (32.6 %) and industrial accidents the third frequency types of accidents. Major trauma causes were constituted by car accidents (40.0 %), falls (25.8 %), injuries by mechanical, cutting- piercing tools (14.4 %), homicides (9.0 %) and suicides (4.9 %). Accidents occurred more in males, population between 1 to 44 years of age. Cases of fall were determined more in 0-14 years of age and 65 years and above; traffic accidents, injuries by mechanical cutting-piercing tools, homicides and suicides in 25- 44 years of age group. Accidents occurred mostly in October and on Mondays, on the roads and inside homes, in the evening between 17.00- 24 hours. Most frequently injured part of the body in accidents is head-neck part. According to the Injury Severity Score results 30.5 % of accident cases fall into Serious Trauma Category. Serious Traumas have usully occurred as aresult of traffic accidents, homicides and falls. The rate of hospitalization is 28.0 %, that of disablement is 3.8%, and of death is 1.2%. Major death reasons are head trauma (57.2 %), chest and abdominal injuries (42.9 %). Average of workday loss is 23.4+22.8. Key Words : Accident, injury, disablement, death, prevalance