Hypericum perforatum L.'nin ekstraksiyonundan üretilen gümüş nanopartiküllerinin antimikrobiyal aktivitesinin ve tirozinaz enzim inhibisyon etkinliğinin araştırılması
Antimicrobial activity and thyrozinase enzyme inhibiting effectiveness of silver nanoparticules produced from extraction of Hyperi̇cum perforatum L.
  1. Tez No: 917301
  2. Yazar: AYŞE KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN ERGENE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil sentez, Tirozinaz enzimi, Gümüş nanopartiküller, Green synthesis, Tyrosinase enzyme, Silver nanoparticles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hypericum perforatum L. bitkisi ekstraksiyonundan üretilen gümüş nanopartiküllerin antimikrobiyal aktivitesinin ve tirozinaz enzim inhibisyon etkinliğinin araştırılmasıdır. Bu kapsamda Hypericum perforatum L. bitkisi infüzyon yöntemiyle sulu ekstrakt elde edilmiş ve gümüş nanopartiküller yeşil sentez yöntemiyle sentezlenmiştir. Gümüş nanopartiküllerin karakterizasyonu, UV-VIS, FTIR, XRD ve SEM analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, Hypericum perforatum L. Uv-Vis spektrumuna göre maksimum absorbsiyonu 413 nm olarak göstermiştir. SEM ve XRD sonuçlarına göre elde edilen gümüş nanopartiküllerde fazla bir agregasyonun bulunmadığı da gözlenmiştir. Hypericum perforatum L. bitkisinin derideki etkisini belirlemek için tirozinaz inhibitör aktivitesi tayini testi yapılmıştır. Bitki su özütü ve Hp-AgNP çözeltisinin tirozinaz inhibitör aktivitesini belirlemede substrat olarak L-DOPA ve standart tirozinaz inhibitörü olarak kojik asit kullanılmıştır. Tirozinaz enzimi, melanin biyosentezinde anahtar bir enzimdir. Melanin seviyesindeki artış, melazma veya cilt kanseri gibi cilt bozukluklarına neden olabilir. Bu bağlamda, tirozinaz inhibitörleri aşırı melanin sentezinin azaltılmasında kilit bir rol oynamaktadır. Araştırmamızda Hypericum perforatum L. toprak üstü organlarından hazırlanan sulu özütü ve Hp-AgNP sentezinde tirozinaz enzimi üzerine etkili bulunamamıştır. Elde edilen Hypericum Perforatum L. sulu özütü ve gümüş nanopartiküllerin antimikrobiyal aktiviteleri sıvı mikrodilüsyon yöntemleri ile saptanmıştır. Çalışmamızda, Hp sulu özütü ve Hp-AgNP sentezi her iki formunda değişen konsantrasyonlarda gram pozitif ve gram negatif bakteriler üzerine inhibe edici ve öldürücü etkisi olduğu saptanmıştır. Ancak her iki formunda (Hp sulu özütü ve Hp-AgNP) S.aureus ve E.coli bakterilerine karşı MİK değeri 1,25 mg/ml-1 saptanmıştır. Saptanan MİK değeri 1,25 mg/ml-1 bir sonraki MİK değeri 2,5 mg/ml-1 arasında tespit edemediğimiz minimal etki farkı yani ara dilüsyonlar daha farklı testlerle çalışılabilirse minimal etki farkı daha fazla çıkabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the antimicrobial activity and tyrosinase enzyme inhibition activity of silver nanoparticles produced from Hypericum perforatum L. plant extraction. In this context, aqueous extract of Hypericum perforatum L. was obtained by infusion method and silver nanoparticles were synthesized by green synthesis method. The characterization of silver nanoparticles was carried out by UV-VIS, FTIR, XRD and SEM analysis. As a result of the research, Hypericum perforatum L. showed maximum absorption at 413 nm according to UV-Vis spectrum. According to SEM and XRD results, it was also observed that there was not much aggregation in the silver nanoparticles obtained. To determine the effect of Hypericum perforatum L. on the skin, tyrosinase inhibitor activity determination test was performed. L-DOPA as substrate and kojic acid as standard tyrosinase inhibitors were used to determine the tyrosinase inhibitory activity of plant water extract and Hp-AgNP solution. Tyrosinase is a key enzyme in melanin biosynthesis. Increased levels of melanin can cause skin disorders such as melasma or skin cancer. In this context, tyrosinase inhibitors play a key role in reducing excessive melanin synthesis. In our study, aqueous extract prepared from the above-ground organs of Hypericum perforatum L. and Hp-AgNP synthesis was not found to be effective on tyrosinase enzyme. The antimicrobial activities of the obtained Hypericum perforatum L. aqueous extract and silver nanoparticles were determined by liquid microdilution methods. In our study, both forms of Hp aqueous extract and Hp-AgNP synthesis were found to have inhibitory and lethal effects on gram positive and gram negative bacteria at varying concentrations. However, both forms (Hp aqueous extract and Hp-AgNP) had MIC values of 1.25 mg/ml-1 against S.aureus and E.coli bacteria. The minimal effect difference that we could not detect between the detected MIC value of 1.25 mg/ml-1 and the next MIC value of 2.5 mg/ml-1, that is, if the intermediate dilutions can be studied with different tests, it is thought that the minimal effect difference may be higher.