Yoğunlaştırılmış yabancı dil sınıflarında İngilizce derslerinde çizgi filmlerin değer eğitimi sürecine etkisi
The effect of cartoons on the values education process in English classes in intensive foreign language classes
  1. Tez No: 917501
  2. Yazar: TÜRKAN TÜRKMEN BUDAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞET MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çizgi film, değer eğitimi, ingilizce dersi, yoğunlaştırılmış yabancı dil, cartoon, value education, english lesson, intensive foreign language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karakter Ve Değer Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, yoğunlaştırılmış yabancı dil sınıflarında İngilizce derslerinde çizgi filmlerin değer eğitimi sürecine etkisini incelemek ve öğrencilerin dil öğrenirken aynı zamanda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik gibi on kök değere karşı farkındalıklarını artırmak amacıyla yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tek grup ön test -son test basit deneysel modeli araştırmanın yöntemidir. Bu çalışmada öğrencilere araştırmacı ve danışman tarafından hazırlanan,“Yabancı Dil Eğitimi Alan Öğrencilerin 10 Kök Değeri Algılama Rubriği”uygulanmıştır. Bu rubrik ile yoğunlaştırılmış yabancı dil sınıflarında öğrenim gören öğrencilere uygulanan 'Learn Values with Gogo's adventures with English' programın etkililiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Rubrikten elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Ön test ve son test verileri üzerine yapılan Wilcoxon işaretli sıralar testi sonucunda, veriler arasında anlamlı derecede farklılık tespit edilmiştir. Buna göre yoğunlaştırılmış yabancı dil derslerinde uygulanan Learn Values with Gogo's adventures with English programın etkili olduğu söylenebilir ve bu programa devam edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the impact of cartoons on the value education process in English classes within intensive foreign language programs and to enhance students' awareness of ten core values—justice, friendship, honesty, self-discipline, patience, respect, love, responsibility, patriotism, and helpfulness—determined by the Ministry of National Education while learning a language. The research method is a simple experimental model with a single group pre-test and post-test, one of the quantitative research methods. In this study, a survey prepared by the researcher and advisor on the perception of the 10 core values by students receiving intensive foreign language education was administered. This survey aimed to demonstrate the effectiveness of the 'Learn Values with Gogo's Adventures with English' program applied to students in intensive foreign language classes. The data obtained from the survey were analyzed using the SPSS program. The dependent samples T-test conducted on the pre-test and post-test data revealed a significant difference between the data. Accordingly, it can be said that the 'Learn Values with Gogo's Adventures with English' program applied in intensive foreign language classes is effective, and it is recommended to continue with this program.