VHL mutant drosophila'larda kalp atış hızının belirlenmesi
Determination of heart rate in VHL mutant drosophila
  1. Tez No: 917545
  2. Yazar: FATOŞ TOKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Drosophila melanogaster, hipoksi, hipoksi-indüklenebilir faktör 1α, kalp, kalp atış hızı, kalp yetmezliği, VHL, Drosophila melanogaster, heart, heart failure, heart rate, hypoxia, hypoxia-inducible factor 1α, VHL
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışma, Drosophila melanogaster sineği üzerinde gerçekleştirilecek olan kalp yetmezliğine neden olan VHL geninin hipoksi yolağına yanıt olarak kalp fonksiyonları üzerindeki etkilerini Kalp-GAL4, UAS-GFP transgenik hattı kullanılarak işaretlenen larva kalbinde, floresan mikroskop altında görüntüleme yöntemiyle kalp atış hızı ölçümleri ve kanat ödem fenotopi varlığına detaylı bir şekilde analiz etmeyi amaçlamıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada Drosophila melanogaster model organizması kullanılarak VHL geni RNAi yöntemi ile yok edilmiştir. Kalp-GAL4, UAS-GFP transgenik hattı kullanılarak işaretlenen larva kalbinde, görüntüleme yöntemiyle kontrol ve mutant sineklerin kalp atış hızı ölçümleri ve kanat ödem fenotipleri incelenmiştir. Bulgular: VHL geninin hipoksi yolağına mutant larvalarda kalp hızının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük olduğu bulunmuştur (p ˂ 0.001). Drosophila yetişkin sinekler üzerindeki kanat ödemi fenotipinde VHL geninde mutant bireylerde, kontrol grubuna kıyasla kanatların şişkin, genişlemiş balon şeklinde ödem olduğu görülmüştür. Sonuç: VHL geninin Drosophila'larda kalp atış hızını anlamlı derecede düşürdüğü ve hipoksiye neden olduğu ortaya çıkmıştır. Mutant sineklerin kalp atış hızı kontrol sineklere göre üç kat azaldığı görülmüştür. Bu bağlamda VHL-HIF1α sinyal yolağının kalp atış hızında düzensizlik olduğuna ve bu da kalpte aritmiye ve kalp yetmezliği gibi hastalıklarda rol oynayabileceği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to analyze in detail the effects of the heart failure-causing VHL gene on cardiac function in response to the hypoxia pathway in the Drosophila melanogaster fly in larval heart marked using the Heart-GAL4, UAS-GFP transgenic line, heart rate measurements by imaging under fluorescence microscope and the presence of wing edema phenotopy. Material and Method: In this study, the VHL gene was knocked out by RNAi method using Drosophila melanogaster model organism. Heart rate measurements and wing edema phenotypes of control and mutant flies were examined by imaging in the larval heart marked using the Heart-GAL4, UAS-GFP transgenic line. Results: In larvae mutant to the hypoxia pathway of the VHL gene, heart rate was found to be significantly lower than in the control group (p ˂ 0.001). In the wing edema phenotype in Drosophila adult flies, individuals mutant in the VHL gene showed swollen, enlarged balloon-shaped edema of the wings compared to the control group. Conclusion: The VHL gene was found to significantly reduce heart rate and cause hypoxia in Drosophila. The heart rate of mutant flies decreased three-fold compared to control flies. In this context, it is concluded that the VHL-HIF1α signaling pathway causes irregular heart rate and may play a role in diseases such as arrhythmia and heart failure.