Bafa Gölü (Latmos) Stylos Manastırı
Lake Bafa (Latmos) Monastery of Stylos
- Tez No: 917600
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SACİT PEKAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Stylos, Latmos, Typikon, Vita, Bizans, Mimari, Stylos, Latmos, Typikon, Vita, Byzantine, Architecture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bizans Sanatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 444
Özet
Latmos Dağı'nın kuzeyinde 740 metre yüksekliğinde yer alan Bağarcık ile Kovan Yaylası arasında bulunan Stylos Manastırı'na, Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Karakaya köyünden dört saat süren zorlu bir tırmanış ile ulaşılmaktadır. Genç Aziz Paulos'un 10. yüzyılda inşa ettiği manastırın mimarisi, duvar resimleri, malzeme-tekniği, mimari plastik eserleri çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Bir typikona sahip olan yapının önemi, manastırın başrahibi Genç Aziz Paulos'un Vita'sı ile manastıra ait arşiv belgelerinin varlığıdır. Çalışmamızın temel amacı bir Bizans dönemi yapısının mimari özelliklerinin tanıtılması, belgelenmesi ve benzer plan özelliği gösteren diğer yapılarla karşılaştırarak yapının Bizans mimarisi içindeki yeri ve önemini saptamaktır. Bununla birlikte yapıya ait duvar resimlerinin ikonografik ve üslup özelliklerinin ele alınarak ayrıntılı olarak incelenmesi amaçlarımız arasındadır. Stylos Manastırı ile ilgili günümüze dek ayrıntılı bir çalışma yapılmamış ve yeterince araştırılmamıştır. Kilisenin ilk olarak arazi çalışmalarımız sırasında rölöve planı çıkarılmış, kesitleri ve restitüsyon çizimleri ile birlikte Stylos Mağarası'nda yer alan duvar resimlerinin, kilisenin çevresinde bulunan mimari plastik eserlerinin ve manastıra ait mezar yapılarının çizimleri yapılmıştır. Yapının günümüzdeki durumu fotoğraflarla belgelenerek kilisenin yapı malzemesinin laboratuvar analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Stylos Monastery, located between Bağarcık and Kovan Yaylası, which is 740 metres high in the north of Mount Latmos, can be reached by a four hour climb from Karakaya village in Söke district of Aydın. The architecture, wall paintings, material-technique and architectural plastic works of the monastery built by St. Paul the Younger in the 10th century constitute the subject of our study. The building has a typicon and its significance lies in the presence of the Vita of the abbot of the monastery, St. Paulos the Younger, and the archival documents of the monastery. The main aim of our study is to introduce and document the architectural features of a Byzantine building and to determine the place and importance of the building in Byzantine architecture by comparing it with other buildings with similar plan features. In addition, we aim to analyse the iconographic and stylistic features of the wall paintings of the building in detail. The Monastery of Stylos has not been studied in detail and has not been sufficiently researched until today. Firstly, a survey plan of the church was drawn during our field studies, sections and restitution drawings were made, as well as drawings of the wall paintings in the Cave of Stylos, architectural plastic works around the church and the tomb structures belonging to the monastery. The current condition of the building was documented with photographs and laboratory analysis of the building materials of the church was carried out.