FoMO bağlamında X ve Y kuşaklarının uyguladığı halkla ilişkiler çalışmalarının karşılaştırılması
Comprarison of public relations activities implemented by generations X and Y in the context of FoMO
- Tez No: 917671
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN GÜLTEKİN, DOÇ. DR. SELİN BİTİRİM OKMEYDANI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler Faaliyetleri, Sosyal Alanda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu, Sosyal Medya Bağımlılığı, FoMO, Kuşaklar, Public Relations Activities, Fear of Missing Out on Developments in the Social Field, Social Media Addiction, FoMO, Generations
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Halkla ilişkiler kavramı, farklı şekillerde tanımlansa da genel anlamda bir iletişim yönetimi olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, halkla ilişkilerde en önemli unsurlardan biri medya araçlarıdır. Günümüzde halkla ilişkiler uygulamaları, geleneksel medya ve sosyal medya olarak iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Tarihsel süreçte halkla ilişkiler, televizyon, radyo ve gazete gibi geleneksel medya araçları üzerinden tek yönlü, önceden yapılandırılmış içeriklerin hedef kitleye iletilmesine dayanıyordu. Ancak sosyal medyanın ortaya çıkışı, bu alanda önemli bir dönüşüme neden olmuş; hedef odaklı, tek yönlü bir yapıdan uzaklaşılarak, süreç odaklı ve etkileşim temelli bir yaklaşıma geçilmiştir. Bu tezde, medyanın geçmişten günümüze geçirdiği evrimsel süreç ve halkla ilişkiler üzerindeki etkileri incelenmiş, aynı zamanda bu dönüşümün halkla ilişkiler uygulamalarında yarattığı yeni yapılanmalar ele alınmıştır. Sosyal medya, bireylerin ve toplumun yaşam deneyimlerini derinden etkileyerek halkla ilişkiler alanını daha kapsamlı ve etkili bir hale getirmiştir. Bu süreçlerin daha iyi anlaşılabilmesi için medyanın ve halkla ilişkilerin tarihsel gelişimi, kuramsal temelleri ve modelleri yapısal bir çerçevede ele alınmıştır. Sosyal medya bağımlılığı, birçok alanın ilgisini çekerek çalışma konusu olmakta ve çeşitli kavramlarla ilişkilendirilmektedir. Bu kavramlardan biri de sosyal alanda gelişmeleri kaçırma korkusu (Fear of Missing Out-FoMO) olarak adlandırılmaktadır. Sosyal alanda gelişmeleri kaçırma korkusu, kişilerin kendilerinin bulunmadıkları bir ortamda diğerlerinin doyurucu deneyimler yaşamasından duyulan kaygı durumunu ifade etmektedir. Yaşanılan bu kaygı, kişiyi sürekli güncel kalabilmek ve çevresinde neler olup bittiğini takip edebilmek için sosyal medya araçlarına yöneltmektedir. Bu yönelim, sosyal medya kullanımından alınan haz ekseninde bağımlılık davranışını tetikleyen unsurlardan biri olmaktadır. Bu tez çalışmasında; halkla ilişkiler uygulamalarında, geleneksel ve sosyal medya kullanımlarıyla birlikte yeni oluşumlar ve kavramlar ekseninde sosyal medya bağımlılığının, FoMO ve kuşakların uyguladığı halkla ilişkiler çalışmalarının etkisine bakılmaktadır. Etik kurul onayı ile araştırmaya başlanmış olup araştırmada veri doygunluğuna bağlı olarak her kuşaktan 9 katılımcı olmak üzere toplamda18 katılımcıyla 01 Ekim 2023 ile 28 Kasım 2023 tarihleri arasında görüşmeler yapılmıştır. Katılımcılardan 9'u X Kuşağından (6 kadın katılımcı ve 3 erkek katılımcı); 9'u Y Kuşağından (3 kadın katılımcı ve 6 erkek katılımcı) oluşmaktadır. Katılımcılar ile yapılan görüşmeler sesli olarak kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA programının deneme sürümü kullanılarak içerik analizine tabi tutulmuş ve kodlamaları gerçekleştirilmiş olup temaları oluşturan kategori ve kodları gösteren“hiyerarşik kod-alt kod modeli”,“kod-alt kod-bölümler modeli”; kodların belgelerle olan ilişkisini gösteren“kod matris tarayıcısı”; kategori ve sözcük frekansını gösteren“kelime bulutu”ile görselleştirilmiştir. Araştırma sonucunda“Halkla İlişkiler Uygulayıcılarının FoMO Hakkındaki Görüşleri”,“FoMO'nun Halkla İlişkiler Uygulamalarına Yansımaları”,“FoMO'nun Bireysel Etkileri”ile“X ve Y uşaklarında FoMO Benzerliği”olmak üzere dört ana temaya ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the concept of public relations is defined in different ways, it is generally considered to be communication management. In this context, one of the most important elements of public relations is media tools. Today, public relations practices are divided into two main categories: traditional media and social media. Historically, public relations was based on the one-way transmission of pre-structured content to target audiences through traditional media such as television, radio and newspapers. However, the emergence of social media has led to a significant change in the field, moving away from a target-oriented, one-way structure to a process-oriented and interaction-based approach. This paper examines the evolutionary process of the media from past to present and its impact on public relations, while discussing the new structures created by this transformation in public relations practice. Social media have had a profound impact on the life experiences of individuals and society, making the field of public relations more comprehensive and effective. To better understand these processes, the historical development, theoretical foundations and models of media and public relations are discussed within a structural framework. history, theories and models of media and public relations have been stracturally examined. Social media addiction attracts the attention of many fields and becomes a subject of study and is associated with various concepts. One of these concepts is called Fear of Missing Out (FoMO). The fear of missing out on developments in the social sphere refers to the anxiety people feel about others having satisfying experiences in an environment where they are not present. This anxiety directs the person to social media tools in order to constantly stay up to date and follow that is happening around them. This orientation is one of the factors that trigger addictive behavior based on the pleasure derived from using social media. This thesis study examines the effects of social media addiction, FoMO and public relations studies implemented by generations on the axis of new formations and concepts, along with traditional and social media usage in public relations practices. The research was initiated with the approval of the ethics committee and interviews were conducted with a total of 18 participants, 9 from each generation, between October 01, 2023 and November 28, 2023, depending on data saturation. 9 of the participants were from Generation X (6 female participants and 3 male participants); 9 from Generation Y (3 female participants and 6 male participants). The interviews with the participants were recorded audio. The obtained data were subjected to content analysis using the trial version of the MAXQDA program and coded, and were visualized with the“hierarchical code-subcode model”,“code-subcode-sections model”showing the categories and codes forming the themes;“code matrix browser”showing the relationship of codes with documents; and“word cloud”showing the category and word frequency. As a result of the research, four main themes were reached:“Public Relations Practitioners' Views on FoMO”,“Reflections of FoMO on Public Relations Practices”,“Individual Effects of FoMO”and“Similarity of FoMO in Generations X and Y”.