Yıldırım Gürses'in Türk müziğindeki çok seslilik anlayışı ve bestelerinin, ses icrasının müzikal-yapısal unsurlar açısından incelenmesi
Yıldırım Gürses' understanding of polyphony in Turkish music and analysis of his compositions in terms of musical-structural elements of vocal performance
- Tez No: 917690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN DE THORPE MILLARD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Yıldırım Gürses, Türk Müziği, Besteci, Çok-Seslilik, Orkestra, Yıldırım Gürses, Turkish Music, Composer, Polyphony, Orchestra
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Yıldırım Gürses, Türk müziğinin önde gelen isimlerinden biri olarak, ustalığı ve sanatının etkileriyle büyük bir iz bırakmıştır. Zengin bir repertuvara sahip olan Gürses, duygusal ve samimi yorumuyla dinleyicilerini etkilemeyi başarmaktadır. Hassas ve derin bir ses rengine sahip olan ünlü sanatçı, her melodiyi içtenlikle ifade ederek dinleyenlerine dokunmayı hedeflemektedir. Yıldırım Gürses, uzun bir müzik kariyerine sahiptir ve Türk müziğine önemli katkılarda bulunmuştur. Kendine özgü yorum tarzı ve sahne enerjisiyle, müzikseverleri her defasında büyülemektedir. Kendi bestelerinin yanı sıra, dönemin önemli bestecilerinden eserler de seslendirmiştir. Yıldırım Gürses'in müzikal yeteneği ve sanatsal vizyonu, pek çok insanı etkilemiş ve müzik endüstrisinde önemli bir yer edinmiştir. Söylediği her şarkıyla kalpleri fetheden Gürses, gerek solo çalışmalarıyla gerekse diğer sanatçılara eşlik ettiği düetlerle izleyicileri derinden etkilemiştir. Yıldırım Gürses'in müzik tarzında çokseslilik kavramı da önemli bir yer tutar. Gürses, şarkılarında çeşitli enstrümanları ve sesleri birleştirerek ses dokuları oluşturmayı başarmıştır. Özellikle geleneksel Türk Sanat Müziği'ni modern dünya müziğiyle birleştirerek dinleyicilere çok katmanlı bir müzik deneyimi yaşatmıştır. Yıldırım Gürses'in sanatının etkisi hala devam etmektedir ve onun müziği, Türk müziği tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Gürses'in şarkılarının tutkusu ve duygusal derinliği, dinleyenler üzerinde unutulmaz bir etki bırakmaktadır
Özet (Çeviri)
Yıldırım Gürses, as one of the leading names of Turkish music, has left a great mark with his mastery and the effects of his art. Gürses, who has a rich repertoire, manages to impress his listeners with his emotional and sincere interpretation. The famous artist, who has a sensitive and deep voice color, aims to touch his listeners by expressing every melody sincerely. Yıldırım Gürses has a long musical career and has made significant contributions to Turkish music. With his unique interpretation style and stage energy, he mesmerizes music lovers every time. In addition to his own compositions, he has also performed works by important composers of the period. Yıldırım Gürses' musical talent and artistic vision has influenced many people and gained an important place in the music industry. Gürses, who has influenced communities with every composition and piece he has sung, has left deep traces in Turkish Art Music with both his solo works and duets with other artists. The concept of polyphony also plays an important role in Yıldırım Gürses' musical style. Gürses managed to create sound textures by combining various instruments and voices in his songs. In particular, he combined traditional Turkish Art Music with modern world music, giving listeners a multi-layered musical experience. Yıldırım Gürses' art is still influential and his music is recognized as an important turning point in the history of Turkish music. The passion and emotional depth of Gürses' songs leave an unforgettable impression on the listeners.