Systemisation of Islamic legal theory by al-Shafi'ī in the risālaand the terms he used along with the ways of their usage
İmam Şafii'nin İslam hukukunu sistemleşirken el Risale'sinde kullandığı hermeneutic kavramlar ve bu kavramların kullanım biçimleri
- Tez No: 917784
- Danışmanlar: PROF. SAJJAD RİZVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Al-Shafi'ī, the Risāla, the concept of bayān, elucidation, the āmm and khāṣṣ, unrestricted, restricted, abrogation, naskh, Islamic legal theory, the basis of Islamic legal law
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: University of Exeter
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Imam Şafiî (v. 820) İslam hukuk tarihi açısından önemli bir alimdir ve birçok çalışmanın odak noktası olmuştur. Ayrıca, ana kitaplarından biri olan el Risale, İslam hukuk teorisinin temel bir kaynağıdır. El Risale, erken hukuk teorisi üzerinde önemli bir rol oynar ve Imam Şafiî'nin kendi hukuk teorisini gösterir. Ayrıca, Risale, Imam Şafiî'nin hermeneutic terimlerini ve bu terimleri nasıl kullanarak İslam hukuk sorunlarına ilişkin Kuran ve Sünnetin metinlerini anlamaya çalıştığını temsil eder. Bu çalışma, bu terimleri ve Imam Şafiî'nin kutsal metinleri anlama ve kavrama amacıyla nasıl kullandığını vurgulamaktadır. Imam Şafiî'nin hukuk teorisi ayrıca beyān ve çeşitlerine dayanmaktadır. Beyān kavramı ile imam Şafiî'nin hukuki duruşu arasında bir bağlantı olduğu açıktır ve bu kavramla birlikte, Sünnet resmi olarak İslam hukukunda bir yetki kaynağı haline gelmiştir. Ayrıca, Imam Şafiî, hukuki sorunları açıklamak için kuralları belirleme açısından genel ve özel terimler olan āmm ve Khāṣṣ terimlerini analiz eder. Son olarak, Imam Şafiî Risalede bir tefsir terimi olarak nesh kavramını da vurgular. Bu çalışma, Imam Şafiî'nin hukuk teorisi tarafından sunulan tefsir terimlerini (yani beyan, āmm, khāṣṣ ve nesh kavramlarını) inceleyecek ve kullanımlarını açıklamaya çalışacaktır.
Özet (Çeviri)
Shafi'ī (d. 820) is an important scholar in the history of Islamic law and has been the focus of many studies. Besides, one of his main books, the Risāla, is a fundamental source of Islamic legal theory. The Risāla plays an essential role on early legal theory and demonstrates Shafi'ī's own legal theory. Additionally, the Risāla represents Shafi'ī's hermeneutical terminology and how Shafi'ī used those hermeneutical terms in order to understand the sacred texts of the Qur'an and the Sunna with regards to Islamic legal problems. This study highlights those hermeneutical terms and how Shafi'ī used them for the purpose of understanding and comprehending the sacred texts. Shafi'ī's legal theory is also based on the concepts of bayān and its varieties. It is clear that there is a connection between the concept of bayān and Shafi'ī's legal standpoint and that, with that concept, the Sunna officially became an authority text in the history of Islamic jurisprudence. Additionally, Shafi'ī analyses the terms āmm and khāṣṣ, the general and specific terms or“unrestricted”and“restricted,”respectively, for specifying the rules for elucidating legal problems. Finally, Shafi'ī also highlights abrogation, or naskh, as a hermeneutical term in the Risāla. This study will examine the hermeneutical terms proffered by Shafi'ī's legal theory (i.e. the concepts of bayān, āmm, khāṣṣ and naskh) and shall attempt to elucidate their usage.