Deneysel siklosporin-A nefrotoksisitesinde Kolşisin'in etkisi
  1. Tez No: 91796
  2. Yazar: UMUT DİŞEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİME PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, Kolşisin, Nefrotoksisite, Siklosporin A, TGF-P
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Nefrotoksisite, Siklosporin A (CysA) kullanımı sırasında ortaya çıkan en önemli yan etkilerdendir. İntersitisyel fibrozis, tübüler atrofi ve af&ent arteriyoler hiyalinizasyon tipik histopatolojik bulgulardır CysA nefrotoksisitesinden sorumlu proinflamatuvar ve fibrozis oluşturan sitokinlerin varlığı gösterilmiştir. Artmış apoptozis, serbest oksijen radikalleri ve transforming growth faktör-p (TGF-P) nefrotoksisite patogenezinde önemli rol oynar. Bu çalışmada deneysel olarak oluşturulan CysA nefrotoksisitesinde kolşisinin etkilerini araştırmayı amaç edindik Çalışmada 24 adet Wistar-albino türü sıçan kullanıldı. Toplam 4 hafta boyunca 3 ayrı gruba ayrılan sıçanlara 15mg/kg dozunda CysA.(cilt altına) ± Kolşisin 30ug/kg (oral) ve kontrol grubunada eşit hacimde zeytinyağı verildi. Dört haftanın sonunda renal fonksiyon testleri, serum CysA, malonil dialdehid (MDA) düzeyleri çalışıldı. TÜNEL metodu ile apoptozis ve immünohistokimyasal metod ile TGF-P ekspresyonu böbrek dokusunda değerlendirildi. Diğer bulgular ışık mikroskopunda değerlendirildi. Dört haftanın sonunda ışık mikroskopisinde fîbrozise rastlanmadı. Belirgin tübüler hasarlarıma ve afferent arteriyoler hiyalinizasyon CysA grubunda diğerlerine göre belirgindi. (p0.05) Sonuç olarak dört haftanın sonunda kolşisin ile CysA nefrotoksisitesinin daha az olduğu gözlendi. Apoptotik hücre ölümü (TÜNEL) ve TGF-p ekspresyonunda da belirgin azalma sağlandı. Tüm gruplarda fibrozis gözlenmedi. MDA seviyesinde kolşisin ile azalma saptandı. Sonuç olarak, kolşisin CysA nefrotoksisitesinde patogenezden sorumlu olan TGF-P, apoptozis ve oksidatif sistemin zararlı etkilerini belirgin olarak azalttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nephrotoxicity is the one of the most important side effects in the course of CysA usage. Typical histopathological findings that, stripped interstitial fibrosis, proxymal tubular atrophy and afferent arteriolar hyalinization. Many proinflammatory and profibrotic cytokine presences may be responsible for the CysA nephrotoxicity. Increased apoptosis, free oxygen radicals and transforming growth factor beta may play an important role in the pathogenesis of nephrotoxicity. In this study, we aimed that, investigate the colchicine effects on the CysA nephrotoxicity. Twenty-four Wistar-albino rats were used and divided into three groups; applied in order to 15mg/kg CysA (subcutaneus) ± colchicine 30u.g/kg (orally), and equally dose only olive oil in control group. Renal functions, serum CysA and malonyl dialdehit (MDA) levels were evaluated at the end of four weeks. Apoptosis and TGF-p were detected in renal tissue with TUNEL method and immunohistochemical method, respectively. Other findings were evaluated on the light microscope in routine staining methods. At the end of the fourth weeks, intersititial fibrosis was not found on renal biopsy specimen.