Özel eğitim öğretmenlerinde duygusal emeğin örgütsel özdeşleşme üzerine etkisi
The effect of emotional labor on organizational identification in special education teachers
  1. Tez No: 917987
  2. Yazar: KENAN KAYADELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDES SAKALLI DEMİROK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitim öğretmeni, duygusal emek, örgütsel özdeşleşme, Special education, emotional labor, organizational identification
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma; özel eğitim öğretmenlerinin duygusal emek ve örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda duygusal emek ve örgütsel özdeşleşme ölçekleri, İstanbul ilinde özel eğitim kurumlarında görev yapan 417 öğretmene uygulanmıştır. Duygusal emek ölçeği üç alt boyutu içeren 13 maddeden, örgütsel özdeşleşme ölçeği üç boyut 18 maddeden oluşmaktadır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, t-testi, tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) testi, korelasyon ve regresyon teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerde orta düzey duygusal emek varlığı, yüksek düzey örgütsel özdeşleşme varlığını saptanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin orta düzey yüzeysel rol yapma, yüksek düzey derinden rol yapma ve yüksek düzey doğal duygular sergiledikleri bulunmuştur. Öğretmenlerin yüksek uyum, yüksek özdeşleşme ve yüksek içsellik olarak özdeşleştikleri bulunmuştur. Duygusal emek ile örgütsel özdeşleşme arasında pozitif ilişki olduğu, duygusal emeğin örgütsel özdeşleşme üzerinde belirleyici bir değişken olduğu belirlenmiştir. Derinden rol yapmanın örgütsel özdeşleşmeyi etkilemediği, yüzeysel rol yapma ve doğal duyguların örgütsel özdeşleşmeyi arttırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study special education teachers ' emotional labor and organizational identification was carried out in order to examine the relationship between levels of. In line with the aim, emotional labor and organizational identification scales were applied to 417 teachers working in private educational institutions in Istanbul province. The emotional labor scale consists of 13 items containing three sub-dimensions, and the organizational identification scale consists of 18 items in three dimensions. Descriptive statistics, t-test, one-factor analysis of variance (ANOVA) test, correlation and regression techniques were used in the analysis of the data. In the study, it was determined that the teachers had a medium level of emotional labor and a high level of organizational identification. In addition, it was found that teachers exhibited medium level of surface acting, high level of deep acting and high level of natural emotions. It was found that teachers identified as high cohesion, high identification and high internality. It has been determined that there is a positive relationship between emotional labor and organizational identification, and that emotional labor is a determining variable on organizational identification. It was determined that deep acting did not affect organizational identification, while surface acting and natural feelings increased organizational identification.