Omuz eklem hareket açıklığı ve kol kuvvetinin 16-18 yaş aralıklı basketbolcuların şut atma performansı üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of shoulder joint range of motion and arm strength on the shooting performance of basketball players aged 16-18
  1. Tez No: 918004
  2. Yazar: NURANA ALİYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAĞMUR AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Omuz Eklem Hareket Açıklığı, Kol Kuvveti, Şut Atma Performansı, Basketball, Shoulder Joint Range Of Motion, Arm Strength, Shooting Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, 16-18 yaş aralığındaki genç erkek basketbolcuların omuz eklem hareket açıklığı ve kol kuvvetlerinin serbest şut atma performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Basketbolda şut atma hem teknik hem de fizyolojik beceriler gerektiren karmaşık bir motor aktivitedir. Şutun isabetli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için omuz eklem hareket açıklığı ve kol kuvvetinin önemli olduğu düşünülmektedir. Omuz eklemi, topun fırlatılmasında gerekli olan geniş bir hareket spektrumuna izin verirken, kol kaslarının gücü, topa hız ve yön kazandırmada kritik rol oynar. Çalışma, deneysel bir araştırma modeli kullanılarak Azerbaycanın Abşeron Spor Kulübü'ne üye 12 erkek basketbolcunun katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların omuz eklem hareket açıklığı gonyometre ile, kol kuvveti ise bench press testi yardımıyla ölçülmüştür. Serbest atış testleri ile basketbolcuların şut performansı değerlendirilmiştir. Veriler, Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklem t-testi ve varyans analizleriyle incelenmiştir. Araştırma sonuçları, omuz eklem hareket açıklığı ve kol kuvvetinin şut atma performansı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını göstermiştir. Omuz fleksiyonu, ekstansiyonu ve abdüksiyonu gibi hareket açılarının şut isabet oranı ile doğrudan bir ilişkisi bulunamamıştır. Benzer şekilde, bench press ile ölçülen kol kuvvetinin de şut performansı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Buna karşın, şut performansının büyük ölçüde teknik beceri, el-göz koordinasyonu ve konsantrasyon gibi diğer faktörlere dayandığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of shoulder joint range of motion (ROM) and arm strength on free throw performance in male basketball players aged 16-18. Shooting in basketball is a complex motor activity that requires both technical and physiological skills. It is believed that shoulder joint range of motion and arm strength are important for performing accurate and effective shots. While the shoulder joint allows for a wide range of motion necessary for releasing the ball, the strength of the arm muscles plays a critical role in generating speed and direction for the ball. The study was conducted using an experimental research model with the participation of 12 male basketball players from Absheron of Azerbaijan Sports Club in Ankara. The shoulder joint range of motion of the participants was measured using a goniometer, and arm strength was assessed through the bench press test. Free throw performance was evaluated through a series of free throw tests. Data were analyzed using Pearson correlation analysis, independent samples t-test, and variance analysis. The results of the study showed that shoulder joint range of motion and arm strength had no significant effect on free throw performance. No direct relationship was found between shoulder flexion, extension, and abduction angles and shot accuracy. Similarly, no significant relationship was found between arm strength, measured through the bench press, and shooting performance. However, it was revealed that shooting performance largely depends on technical skills, hand-eye coordination, and concentration. Additionally, some differences were observed in the shooting performance of athletes with upper extremity injuries.