Anneliğe sanal bir çerçeveden bakmak: Sosyal medya ebeveynliği üzerinden ınstagram kullanan annelerin sosyal ağ kimlik yönetimleri
Looking at motherhood from a virtual framework: social network identity management of mothers using instagram through social media parenting
- Tez No: 918005
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMALİYE DİREKTÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Annelik, Çocuk, Paylaşım, Mahremiyet, Social Media, Motherhood, Child, Sharing, Privacy
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı; sosyal medya ebeveynlik tutumları ile sosyal ağ kimlik yönetimi arasındaki ilişkiyi ve sosyal medya kullanıcısı annelerin sosyal medya ebeveynliği hakkındaki görüşlerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada karma modellerden gömülü desen kullanılmıştır. Bu bağlamda nitel araştırma nicel araştırmadan elde edilen bilgilerin derinlemesine incelemesi hedefiyle yazılmıştır. Nicel için ilişkisel tarama, nitel için içerik analizi yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi Instagram kullanıcısı annelerden oluşmaktadır. Örneklem verileri nicelde kartopu örnekleme yöntemi ile web tabanlı toplanmıştır, nitelde ise amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada nicel veriler için 200 anne katılımcı, nitel veriler için ise 15 anne katılımcı yer almıştır. Nitel veriler için yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Instagram kullanıcısı annelerin yaş değişkeni sosyal ağ yönetiminin alt boyutu olan beğeni açısından anlamlı bir fark gösterdiği bulunmuştur. Fakat katılımcıların eğitim düzeyinin sosyal medya ebeveynliği ve sosyal ağ kimlik yönetimi puanları açısından anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Instagram profilinin görünürlüğü açık olan annelerin görünürlüğü kapalı olan annelere göre sosyal ağ kimlik yönetimi, gizlilik ve beğeni puanlarının daha yüksek olduğu ve sosyal medya ebeveynliği ile sosyal ağ kimlik yönetimi ve sosyal medya ebeveynliği ile beğeni arasında pozitif yönde ilişki olduğu görülmüştür. Gelen tepkilerin annelik görüşlerine etkisine ilişkin değerlendirmeler, olumlu yönde gelen etkileşimlerin Instagram kullanıcısı anneleri mutlu ettiğini ve paylaşıma teşvik ettiğini düşündürmektedir. Kullanıcıların paylaşım sonrası gelen değerlendirmelerin olumlu yönde olmasına dair beklentileri, nitel araştırma bulgularını da destekler nitelikte olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; The aim of this study is to examine the relationship between social media parenting attitudes and social network identity management and the views of social media user mothers about social media parenting. For this purpose, embedded design, one of the mixed models, was used in the study. In this context, qualitative research was written with the aim of in-depth examination of the information obtained from quantitative research. Relational scanning was done for quantitative and content analysis was done for qualitative. The sample of the study consists of mothers who use Instagram. The sample data was collected quantitatively on a web-based basis with snowball sampling method, while purposive sampling was used in qualitative. In the research, 200 mother participants for quantitative data and 15 mother participants for qualitative data were included. Semi-structured interview technique was used for qualitative data. Within the scope of the research, it was found that the age variable of Instagram user mothers showed a significant difference in terms of likes, which is the sub-dimension of social network management. However, it was seen that the education level of the participants did not differ significantly in terms of social media parenting and social network identity management scores. It has been observed that the social network identity management, privacy and like scores of mothers with open Instagram profile visibility are higher than mothers with closed visibility, and there is a positive relationship between social media parenting and social network identity management, and social media parenting and likes. Evaluations regarding the effect of the reactions on the views of motherhood suggest that positive interactions make mothers of Instagram users happy and encourage sharing. The expectations of the users about the positive evaluations after sharing have also supported the qualitative research findings.