Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin insan kaynakları süreci üzerine etkisi: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi örneği
The effect of the earthquake in Kahramanmaraş center on the human resources process: The case of Hatay Mustafa Kemal University
  1. Tez No: 918099
  2. Yazar: UFUK BOZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVRA BEDRİYE BAKER ARAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, İnsan Kaynakları Süreçleri, Earthquake, Hatay Mustafa Kemal University, Human Resources Processes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Türkiye'de 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Ekinözü ilçeleri olan 7,8 ve 7,5 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Türkiye'de resmi rakamlara göre en az 50 bin 500 kişi hayatını kaybetmiştir. Depremin ardından 11 ili kapsayan 3 ay süreli OHAL ilan edilmiştir. Depremde 11 ilde yaşayan toplam 15,8 milyon insan etkilenmiştir. Bölgeyi ve tüm ülkeyi derinden etkileyen doğal afetten her insan ve her sektör olumsuz etkilenmiştir. Deprem sonrasında birçok iş yeri yıkılmış birçoğu da kullanılmaz hale gelmiştir. Mücbir sebep ilan edilen illerde SGK verilerine göre 1,9 milyon 4/a sigortalı, 428 bin 4/b sigortalı çalışan bulunmaktadır. Bu çalışanların birçoğu hayatını kaybetmiş ya da yaralanmıştır. Bu çalışmanın amacı depremin insan kaynakları süreci üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Depremden olumsuz etkilenen Hatay ilinde bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi çalışmanın örneklemini oluşturacaktır. 1992 yılında kurulan üniversitenin akademik ve idari personel sayısı 3255 kişidir. İlk verilere göre 110 personel hayatını kaybetmiştir. Deprem sonrasında üniversitenin personeline ilişkin çalışmaları literatür taraması yapılarak tespit edilmeye çalışılacaktır. Veriler ışığında yaşanabilecek bu tarz olumsuz durumlar için önerilerde bulunulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
On February 6, 2023, two earthquakes with a magnitude of 7.8 and 7.5 occurred in Turkey, the epicenter of which was in the Pazarcık and Ekinözü districts of Kahramanmaraş. According to official figures, at least 50 thousand 500 people died in Turkey. After the earthquake, a 3-month state of emergency was declared covering 11 provinces. A total of 15.8 million people living in 11 provinces were affected by the earthquake. Every person and every sector was adversely affected by the natural disaster that deeply affected the region and the whole country. After the earthquake, many workplaces were destroyed and many of them became unusable. According to SGK data, there are 1.9 million 4/a insured and 428 thousand 4/b insured employees in provinces where force majeure has been declared. Many of these workers died or were injured. The aim of this study is to determine the effects of the earthquake on the human resources process. Mustafa Kemal University, located in the province of Hatay, which was adversely affected by the earthquake, will form the sample of the study. Founded in 1992, the number of academic and administrative staff of the university is 3255. According to preliminary data, 110 personnel lost their lives. After the earthquake, the studies on the staff of the university will be tried to be determined by making a literature review. In the light of the data, suggestions will be made for such negative situations that may be experienced.