Üniversite öğrencilerinde bağlanma stilleri, duygusal zeka ve psikolojik esneklik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between attachment styles, emotional intelligence, and psychological flexibility in university students
- Tez No: 961652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL DÜŞÜNCELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, Duygusal zekâ, Psikolojik esneklik, Üniversite Öğrencileri, Attachment styles, Emotional intelligence, Psychological flexibility, University students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın temel amacı bağlanma stilleri ve duygusal zekânın psikolojik esnekliği yordayıp yordamadığının belirlenmesidir. Aynı zamanda bağlanma stilleri, duygusal zekâ ile psikolojik esneklik arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve üniversite öğrencilerinin psikolojik esneklik düzeylerini cinsiyet, çocukken bakım veren kişi ve önemli bir travmatik olay yaşama durumuna göre incelemektir. Araştırmanın modeli, ilişkisel araştırma modelidir. Araştırma grubunu, Türkiye'nin farklı illerindeki üniversitelerde eğitim gören ve uygun örnekleme tekniğiyle, gönüllülük esasına göre seçilen 518 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmaya ilişkin bilgiler 2024-2025 akademik yılı içerisinde çevrim içi bir anket formu kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma grubunun yaş aralığı 17-32'dir. Çalışma grubunun 328'i (%64.1) kadın, 181'i (%34.9) erkek, 5' i (%1.0) ise cinsiyet belirtmek istemeyen diğer olmak üzere toplam 518 kişiden oluşmaktadır. Çalışmada yer alan bireylerin sosyo-demografik özelliklerini ölçmek için Kişisel Bilgi Formu, bağlanma stillerini tespit etmek amacıyla Üç Boyutlu Bağlanma Sitilleri Ölçeği, duygusal zekâyı saptamak için Duygusal Zekâ Özelliği Ölçeği Kısa Form (DZÖÖ-KF), psikolojik esneklik düzeylerini ölçmek amacıyla Psikolojik Esneklik Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizi sürecinde sosyal bilimler için uygun bir istatistik programından yararlanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin bağlanma stilleri ve duygusal zekâ düzeylerinin psikolojik esneklik düzeylerini yordamasına ilişkin aşamalı çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinde bağlanma stilleri, duygusal zekâ ve psikolojik esneklik arasındaki ilişkiyi incelemek üzere Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Psikolojik esneklik puanlarının cinsiyete, travmatik olay yaşama durumuna göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla ilişkisiz örneklemler t testi analizi yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin psikolojik esneklik düzeylerinin çocukken bakım veren kişiye göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek için tek yönlü ANOVA ve Kruskal Wallis analizi uygulanmıştır. Yapılan veri analizleri sonucunda psikolojik esneklik ile duygusal zekânın alt boyutlarından iyi oluş, öz kontrol, duygusallık ve sosyallik alt boyutları arasındaki orta düzeyde pozitif ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Psikolojik esneklik ile bağlanma stillerinin alt boyutu olan güvenli bağlanmayla orta düzeyde pozitif ilişkili, kaygılı- kararsız bağlanmayla orta düzeyde negatif yönde ilişkili bulunurken, kaçınan bağlanma ile aralarında anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Ayrıca bağlanma stilleri ve duygusal zekânın alt boyutlarının psikolojik esnekliği yordama düzeyi incelenmiştir. Duygusal zekânın alt boyutları olan iyi oluş, öz kontrol, sosyallik psikolojik esnekliği anlamlı olarak yordarken duygusallık alt boyutu ise anlamlı olarak yordamamıştır. Duygusal zekânın alt boyutları ile bağlanma stillerinin alt boyut puanları birlikte psikolojik esneklik düzeylerini anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür. Psikolojik esneklik kaygılı- kararsız bağlanma tarafından anlamlı şekilde yordanırken güvenli ve kaçınan bağlanma tarafından anlamlı şekilde yordanmadığı görülmüştür. Demografik değişkenlerden analiz edilen bulgular temel alındığında psikolojik esneklik düzeyi cinsiyete ve çocukken bakım veren kişiye göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Psikolojik esneklik travmatik olay yaşama durumuna göre ise anlamlı farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to determine whether attachment styles and emotional intelligence predict psychological flexibility. Additionally, it aims to identify the relationship between attachment styles, emotional intelligence, and psychological flexibility, and to examine the psychological flexibility levels of university students based on gender, childhood caregiver, and experiences of significant traumatic events. The research is designed as a relational (correlational) study. The study group consists of 513 students studying at universities in various provinces of Turkey, selected through a convenience sampling method based on voluntary participation. Data were collected via an online form during the 2024–2025 academic year. The participants of the study group were aged between 17 and 32. Of the total participants, 328 (64.1%) were female, 181 (34.9%) were male. To gather data, the Personal Information Form was used to assess demographic characteristics, the Three-Dimensional Attachment Styles Scale was used to determine attachment styles, the Emotional Intelligence Trait Scale – Short Form (EQTS-SF) was used to measure emotional intelligence, and the Psychological Flexibility Scale was used to assess psychological flexibility levels. The data were analyzed using a statistical software package appropriate for the social sciences. A stepwise multiple linear regression analysis was performed to examine the extent to which attachment styles and levels of emotional intelligence predict psychological flexibility among university students. In order to examine the relationship between attachment styles, emotional intelligence, and psychological flexibility among university students, a Pearson correlation analysis was performed. An independent samples t-test analysis was conducted to determine whether psychological flexibility scores differed based on gender and experience of traumatic events. Additionally, one-way ANOVA were used to investigate whether psychological flexibility levels varied depending on the identity of the primary caregiver during childhood. Data analysis revealed moderate, positive, and statistically significant correlations between psychological flexibility and the subdimensions of emotional intelligence well-being, self-control, emotionality, and sociability. A moderate positive relationship was found between psychological flexibility and secure attachment a sub dimension of attachment styles, while a moderate negative relationship was observed with anxious-ambivalent attachment. No significant relationship was found between psychological flexibility and avoidant attachment. The predictive power of attachment styles and emotional intelligence subdimensions on psychological flexibility was also examined. The emotional intelligence subdimensions of well-being, self-control, and sociability were found to predict psychological flexibility significantly, whereas emotionality did not emerge as a significant predictor. When considered together, the scores of the subdimensions of emotional intelligence and attachment styles significantly predicted psychological flexibility. Among the attachment styles, only anxious-ambivalent attachment significantly predicted psychological flexibility, while secure and avoidant attachment did not. According to the findings based on demographic variables, psychological flexibility did not differ significantly by gender or childhood caregiver. However, a significant difference was observed in psychological flexibility depending on whether the participant had experienced a traumatic event.