Yusuf ile Züleyha Mesnevisinin nesne ilişkileri kuramında incelenmesi
Examination of Yusuf and Züleyha Mesnevi in object relations theory
- Tez No: 918104
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yûsuf, Züleyhâ, Hamdullah Hamdî, Nesne İlişkileri, Melanie Klein, Yûsuf, Züleyhâ, Hamdullah Hamdî, Object Relations, Melanie Klein
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dünyanın varoluşundan bu yana insanoğlu, kendine duyduğu merak ile hep bir arayış içerisindedir. Bu arayışın en önemli ayağını, bireyin kendini bulma yolculuğu oluşturmaktadır. Kendini bulmak için çıktığı yolculukta birey, geçen yüzyılda bu arayışını ilk kez“psikanaliz”adı verilen çalışmalarla ilerletmiştir. Freud'la başlayan bu çalışmalar, zamanla sahaya pek çok psikanalist kazandırmıştır. Bebeğin kendisi ile annesi arasındaki ilk güvenilir nesneyi -anne memesi- olarak gören nesne ilişkileri kuramı bunlardan biridir. Eğer bebeğin annesiyle arasındaki bağ iyi olursa iyi nesne ilişkisi, bebeğin annesiyle kurulan bağ kötü olursa kötü nesne ilişkisi kurulacak ve bu, bireyin kişiliğini oluşturan temel aşama olarak kaydedilecektir. Bu çalışmada 15. yüzyılın önemli mesnevicilerinden biri olan Hamdullah Hamdî'nin Yûsuf u Züleyhâ mesnevisinde geçen Yûsuf ve Züleyhâ karakteri, Melanie Klein'in öncüsü olduğu Nesne İlişkileri Kuramı açısından incelenecektir. Bireyin gelişiminde ve âşık olma sürecinde karşılaştığı sorunlar göz önünde bulundurularak baş karakterlerin nesne ilişkisi sürecine değinilecektir. Bireyin,“öteki”ile olan ilişkisinin“ben”de bütünleşmesi ve mücadelenin sonunda bireyin, başlangıçtaki kişiyle aynı kişi olmadığı hâli olan dönüşüm süreci ele alınacaktır. Benliğin, mutluluk arayışında“öteki”ile kurduğu güven duygusu sonucu, sevilen kişi en üst nesne durumuna geçer. Tüm diğer ilişki kurduğu nesneleri bırakarak ve benliğini tehlikeye atarak girdiği aşk mücadelesi sonucunda, bireyin tek varoluş nedeni sevilen nesneye ulaşmaktır. Yusuf ile Züleyha Mesnevisinin Nesne İlişkileri Kuramında İncelenmesi isimli tez çalışmasında;“Yûsuf ile Züleyhâ”karakterlerinin yaşama amaçları için verdikleri mücadeleler ve son aşamadaki“benlik hâlleri”beyitlerle gösterilecek, nesne ilişkileri açısından değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Since the dawn of the world, human beings have always been in search with their curiosity about themselves. The most important pillar of this quest is the individual's journey to find himself. In the last century, the individual, on this journey to find himself, has advanced this search fort he first time through studies called“psychoanalysis”. These studies, which started with Freud, brought many psychoanalysts to the field over time. The object relations theory, which sees the breast as the first reliable object between the baby and it is mother, is one of them. If the bond between the baby and it is mother is good, a good object relationship will be established; if the bond between the baby and it is mother is bad, a bad object relationship will be established and this will be recorced as the basic stage that forms the individual's personality. In this study, the character of Yûsuf and Züleyhâ in Hamdullah Hamdî's Yûsuf u Züleyhâ, one of the important masnavi writers of the 15th century, will be analyzed in terms of the Object Relations Theory pioneered by Melanie Klein. Considering the problems faced by the individual in his development and in the process of falling in love, the object relationship process of the protagonists will be discussed. The integration of the individual's relationship with the“other”in the“self”and the transformation process, in which the individual is not the same person at the end of the struggle, will be discussed. As a result of the sense of trust that the self establishes with the“other”in the pursuit of happiness, the loved one becomes the ultimate object. In the thesis study titled“Analyzıng the Masnavi of Yusuf and Züleyha in Object Relations Theory”; the struggles of the characters of“Yûsuf and Züleyhâ”for their purpose of living and their“state of self”in the last stage will be shown with couplets and evaluated in terms of object relations.