Tesettürlü sosyal medya fenomenlerinin tesettürlü genç kadınlar üzerindeki etkilerine dair nitel bir araştırma
A qualitative research on the effects of hijab social media influencers on hijab young women
- Tez No: 918124
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİDAYET TUKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din sosyolojisi, kadın dindarlığı, tesettürlü fenomenler, tesettür, yaşam tarzı, tüketim, Sociology of religion, women's religiosity, hijab influencer, hijab, lifestyle, consumption
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tezde, tesettürlü sosyal medya fenomenlerinin tesettürlü genç kadınlar üzerindeki etkileri, kadın dindarlığının sembollerinden olan tesettür ve buna bağlı olarak yaşam tazı ve tüketim ilişkisi bağlamında araştırılmıştır. Bu amaçla 18-30 yaş aralığındaki 25 tesettürlü sosyal medya kullanıcısı genç kadınla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerine göre tesettürlü fenomenlerin tesettürlü genç kadınlar üzerinde giyim kuşam tercihleri, tesettür anlayışları, moda, yaşam tarzı ve tüketim eğilimleri konularında çeşitli etkileri vardır, ancak bu etkiler oldukça sınırlıdır. Araştırmamızın katılımcıları tesettürlü fenomenleri tesettür konusundaki hatalı tutumları, gösteriş ve lüks tüketime özendiren yaşam tarzları, din ile reklam yapma arasındaki araçsal ilişki gibi konularda şiddetle eleştirmektedirler.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of hijab-wearing social media influencers on veiled young women were investigated in the context of hijab, which is one of the symbols of female religiosity, and the relationship between life and consumption. For this purpose, indepth interviews were conducted with 25 young hijab-wearing social media users between the ages of 18-30. According to research data, hijab influencers have various effects on veiled young women in terms of clothing preferences, understanding of hijab, fashion, lifestyle and consumption trends, but these effects are quite limited. The participants of our research strongly criticize veiled influencers on issues such as their erroneous attitudes towards veiling, lifestyles that encourage ostentation and luxury consumption, and the instrumental relationship between religion and advertising.