Evaluate synergistic effect of some commercial medical oils and extracts with some toothpastes and antibiotics on mouth pathogenic bacteria
Bazı ticari tıbbi yağlar ve ekstrelerin bazı diş macunları ve antibiyotiklerle ağız patojenik bakterileri üzerindeki sinerjistik etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 918135
  2. Yazar: ABUBAKER MOHAMED ELROTOB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS KABALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel, sinerjik etki, bitki yağları, mantar ekstreleri, antibiyotikler, diş macunu, Streptococcus mutans, Staphylococcus epidermidis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Ağız ve diş problemleri, özellikle bakteri plağının varlığı ve bakterilerin yaygın olarak kullanılan antimikrobiyal ürünlere karşı artan direnci nedeniyle artış göstermektedir. Bu sorunları ve ilgili hastalıkları azaltmak için çeşitli biyolojik kimyasallar ve doğal materyaller kullanılmaktadır. Bu çalışma, ticari bitkisel yağların (karanfil yağı ve çay ağacı yağı) ve mantar özütlerinin (Reishi ve Turkey Tail) farklı konsantrasyonlarının (0.05, 0.1, 0.15 ve 0.2) iki ağız patojeni bakteri olan Staphylococcus epidermidis ve Streptococcus mutans üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Antibakteriyel aktiviteyi test etmek için disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Antibiyotik diskleri bakteri kültürlerine yerleştirilmiş, diş macunları ve farklı konsantrasyonlardaki yağlar ve özütleri test etmek için 6 mm'lik filtre kağıdı diskleri kullanılmıştır. Ayrıca, gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) yöntemiyle yağlar ve özütlerdeki bileşikler belirlenmiştir. Çalışma ayrıca, besiyeri kullanılarak yapılan tüp dilüsyon yöntemiyle antibiyotiklerin, diş macunlarının, yağların ve özütlerin Minimum İnhibitör Konsantrasyonu (MIC) ve Minimum Bakterisidal Konsantrasyonunu (MBC) belirlemiştir. Bunun yanı sıra, yağlar ve özütlerin, antibiyotikler (Amoksisilin, Augmentin, Azitromisin ve Metronidazol) ve diş macunları (Sensodyne, Ipana, Denta ve Kin Gingival Complex) ile birlikte kullanıldığında bireysel ve sinerjik etkileri değerlendirilmiştir. Sonuçlar, ağız ve dişlerdeki mikrobiyal kontaminasyonu bakteri kolonisi büyümesi ile doğrulamıştır. Öte yandan, GC-MS analizi yağlar ve özütlerde çeşitli bileşikler belirlemiştir. Test edilen konsantrasyonlar arasında, 0.2 (200 μl/ml) bakterilere karşı en etkili olanı bulunmuş ve sinerjik testler için seçilmiştir. Augmentin, Amoksisilin ve Azitromisin de, 19.67 ila 32.33 mm arasında değişen inhibisyon zonları ile dikkat çekici etkiler göstermiştir, ancak Metronidazol etkisiz kalmıştır. Benzer şekilde, Ipana, Denta ve Kin Gingival Complex diş macunları, 9 ila 20.33 mm inhibisyon zonları ile etkili bulunmuş, ancak Sensodyne hiçbir aktivite göstermemiştir. MIC ve MBC testleri, bu ürünlerin küçük dozlarının bakteri büyümesini engelleyip ortadan kaldırabildiğini doğrulamış, ancak Metronidazol ve Sensodyne etkisiz kalmıştır. Sinerjik etkiler, yağlar, özler, belirli antibiyotikler ve diş macunları arasında gözlemlendi, ancak metronidazol hariç, burada sinerji gözlenmedi. Ayrıca, Sensodyne ile birleştirildiğinde, yağlar ve özler sinerjik ajanlar yerine katkı maddeleri olarak hareket ederek diş macununun etkinliğini hafifçe artırdı. Bulgular, karanfil yağı, çay ağacı yağı, Reishi ve Turkey Tail özütlerinin güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu ve diğer antimikrobiyal ajanların etkinliğini artırarak bakteriyel ağız enfeksiyonlarıyla mücadelede potansiyel taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Oral and dental problems have been increasing, mainly due to the presence of bacterial plaque and the increasing resistance of bacteria to commonly used antimicrobial products. Biological chemicals and natural materials enhance antibacterial properties and mitigate these issues and related diseases. This study aimed to evaluate the effects of different concentrations (0.05, 0.1, 0.15, and 0.2) of commercial plant oils (clove oil and tea tree oil) and mushroom extracts (reishi and turkey tail) on two oral pathogenic bacteria, Staphylococcus epidermidis, and Streptococcus mutans. The disk diffusion method was used to test antibacterial activity. The antibiotic disks were placed on the bacterial cultures, and 6-mm filter paper disks were used to test the kinds of toothpaste and different concentrations of oils and extracts. In contrast, gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) identified the compounds in the oils and extracts. In addition, the study determined the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of antibiotics, toothpastes, oils, and extracts using the test-tube dilution method with nutrient broth, also assessing the oils and extracts individual and synergistic effects when combined with antibiotics (Amoxicillin, Augmentin, Azithromycin, and Metronidazole) and kinds of toothpaste (Sensodyne, Ipana, Denta, and Cariax gingival kin). The results confirmed microbial contamination in the mouth and teeth through bacterial colony growth. On the other hand, GC-MS analysis identified various compounds in the oils and extracts. Among the tested concentrations, 0.2 (200 μl/ml) was the most effective against the bacteria and was chosen for synergistic testing. Augmentin, amoxicillin, and azithromycin also showed notable effects, with inhibition zones ranging from 19.67 to 32.33 mm, while metronidazole was ineffective. Similarly, ipana, denta, and cariax gingival kin toothpastes were effective, with 9 to 20.33 mm inhibition zones, but sensodyne showed no activity. MIC and MBC tests confirmed that small doses of these products could inhibit and eliminate bacterial growth, except for metronidazole and sensodyne, which remained ineffective. Synergistic effects were noted among the oils, extracts, certain antibiotics, and toothpastes, except metronidazole, where no synergy was observed. In addition, when combined with Sensodyne, the oils and extracts acted as additives rather than synergistic agents, slightly enhancing the toothpaste's effectiveness. The findings conclude that clove oil, tea tree oil, reishi, and turkey tail extracts exhibited strong antibacterial properties and enhanced the efficacy of other antimicrobial agents, emphasizing their potential in combating bacterial oral infections. Key Word: Antibacterial, synergistic effect, plant oils, mushroom extracts, antibiotics, toothpaste, Streptococcus mutans, Staphylococcus epidermidis