İntrakranial cerrahi anestezisinde analjezi nosisepsiyon indeksimonitorizasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of analgesia nociception index monitoring inintracranial surgical anesthesia
- Tez No: 918161
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP HEKİMOĞLU ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Analjezi Nosisepsiyon İndeks, İntrakranial Cerrahi, Entropi, Analgesia Nociception Index, Intracranial Surgery, Entropy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Biz bu çalışmada intrakranial cerrahi geçiren ve intraoperatif dönemde entropi monitörizasyonuna veya entropi monitörizasyonu ile beraber ANİ monitörizasyonuna göre genel anestezi ve analjezi yönetimi uygulanan hastalarda, peroperatif opioid tüketimi, postoperatif ağrı ve anesteziden derlenme açısından karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamıza Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde beyin ve sinir cerrahisi tarafından 01.01.2021 ile 01.01.2024 tarihleri arasında intrakranial cerrahi uygulanan 18-80 yaş arası ASA I-II risk grubunda 75 hasta dahil edildi. Hastalar intraopetarif kullanılan monitörizasyon uygulamalarına göre; Grup ANİ (n=38) ve Grup Kontrol (n=37) olarak ikiye ayrıldı. Operasyon masasına alınan tüm hastalara entropi monitorizasyonu uygulandı. Grup ANİ 'de ağrı yönetimi için ANİ monitörizasyonu uygulandı. Hastaların bazal, indüksiyon, entübasyon, pin uygulanması, cilt insizyonu, kraniyotomi, dura açılması, kanama kontrolü, pin çıkartılması, cilt kapatılması ve postoperatif, intraoperatif dönemde ilk 20 dk'da 5 dk aralıklarla 60.dk'ya kadar 10dk aralıklarla 180.dk'ya kadar 30dk aralıklarla; ortalama kan basıncı, kalp atım hızı, SpO2, endtidal CO2, ANİ, RE, SE değerleri, cerrahinin tipi, cerrahi ve anestezi süresi, intraoperatif gereksinime göre verilen eritrosit süspansiyonu, taze donmuş plazma miktarları, hastalara intraoperatif dönemde kullanılan anestezik ilaçlar; propofol, rokuronyum, fentanil dozu kaydedildi. Tüketilen toplam remifentanil miktarı infüzyon pompasından kaydedildi. Postoperatif derlenme ünitesinde GKS, Ramsey Sedasyon Skalası, MAS>9 olma süresi değerlendirilerek kayıt edildi. Ağrı değerlendirilmesi Vizüel Analog Skala (VAS) ile yapıldı. VAS değerleri 1, 2, 4, 6, 12, 24. saatler de bakılarak her iki grupta da VAS skorları 4'ten fazla olduğunda hastalara intravenöz olarak sırası ile parasetamol, tramadol ve aldolan basamak tedavisi şeklinde verildi. Hastaların postoperatif ilk analjezi kullanılma zamanı, postoperatif ilk 24 saatte kullanılan analjezikler ve miktarları, postoperatif gelişen komlikasyonlar kaydedildi. Çalışma verileri değerlendirilirken kategorik değişkenler için frekans dağılımı (sayı, yüzde), sayısal değişkenler için tamamlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma) verilmiştir. İki gruba sahip kategorik değişkenler arasındaki farkın incelenmesinde bağımsız örneklem t testinden, iki sayısal değişken arasındaki ilişkinin incelenmesinde pearson korelasyon analizinden, iki kategorik değişken arasındaki ilişkinin incelenmesinde ki-kare testinden yararlanılmıştır. P9 olma süresi kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Postoperatif 1. saatteki VAS değerlerinin ANİ grubunda kontrol grubuna göre daha düşük olduğu bulundu. Biz de çalışmamızda ANİ monitörizasyonun kullanımıyla intraoperatif opioid tüketim miktarının azaldığını, buna bağlı olarak postoperatif ağrı skorlarının daha düşük ve postoperatif derlenmenin daha yüksek olduğunu saptamakla beraber Entropi monitörizasyonunun ağrıyı değerlendirmede tek başına yeterli olmadığını ANİ ile birlikte kullanımının hasta güvenliği için uygun olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to compare perioperative opioid consumption, postoperative pain, and recovery from anesthesia in patients undergoing intracranial surgery who were managed with general anesthesia and analgesia based on entropy monitoring or a combination of entropy and ANI monitoring during the intraoperative period. A total of 75 patients aged between 18 and 80 years, classified as ASA I-II, who underwent intracranial surgery at Trakya University Medical Faculty Hospital between January 1, 2021, and January 1, 2024, were included in the study. Patients were divided into two groups based on the intraoperative monitoring techniques used: the ANI group (n=38) and the Control group (n=37). All patients underwent entropy monitoring during the operation. In the ANI group, ANI monitoring was additionally used for pain management. The study recorded intraoperative data such as mean arterial pressure, heart rate, SpO2, end-tidal CO2, ANI, RE, SE values at baseline, induction, intubation, pin placement, skin incision, craniotomy, dura opening, bleeding control, pin removal, skin closure, and postoperatively. These values were measured at intervals of 5 minutes for the first 20 minutes, then every 10 minutes until 60 minutes, and every 30 minutes up to 180 minutes. Surgical type, anesthesia duration, the amount of erythrocyte suspension and fresh frozen plasma used based on intraoperative requirements, and anesthetic drugs (propofol, rocuronium, fentanyl) were recorded. The total remifentanil consumption was documented via the infusion pump. Postoperative recovery in the recovery unit was evaluated using the Glasgow Coma Scale (GCS), the Ramsey Sedation Scale, and the duration with a Modified Aldrete Score (MAS) greater than 9. Pain was assessed using the Visual Analog Scale (VAS). VAS values were recorded at 1, 2, 4, 6, 12, and 24 hours. If VAS scores exceeded 4, intravenous paracetamol, tramadol, and meperidine were administered in stepwise treatment. The time to first analgesic use, postoperative analgesic consumption in the first 24 hours, and any postoperative complications were recorded. Categorical variables were expressed as frequency distributions (number, percentage), and numerical variables were analyzed with descriptive statistics (mean, standard deviation). Differences between the two groups for categorical variables were examined using the independent samples t-test, Pearson correlation analysis was used to assess relationships between two numerical variables, and the Chi-square test was used to analyze relationships between two categorical variables. A p-value of 9 was also significantly longer in the Control group. Postoperative VAS scores at 1 hour were lower in the ANI group compared to the Control group. Our study shows that the use of ANI monitoring reduced intraoperative opioid consumption, which led to lower postoperative pain scores and higher postoperative recovery. However, we also found that entropy monitoring alone was insufficient for pain assessment, and its combination with ANI monitoring is more appropriate for patient safety.