Dijital dönüşüm ve işin geleceği
Dijital transformation and the future of work
- Tez No: 918248
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Otomasyon, Dijital Dönüşüm, Dijitalleşme, İş Gücü, İstihdam, Industry 4.0, Automation, Digital Transformation, Digitalization, Workforce, Employment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
1970'lerden sonra teknolojik yeniliklerin hız kazanmasıyla birlikte, dijitalleşmenin dönüştürücü gücü, mevcut işlerin yıkımına neden olurken, aynı zamanda yeni iş alanlarının ve fırsatlarının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Özellikle işin organizasyon biçimini köklü bir şekilde dönüştüren bu süreçler, hem çalışanlar hem işverenler hem de aileler üzerinde derin ve kritik etkiler yaratmaktadır. Bu tez çalışması, devam eden ve son teknolojik yeniliklerin gelecekteki işler ve istihdam üzerindeki olası etkilerini incelemektedir. Küresel olarak en yaygın gözlemlenen sorunlara odaklanarak, mevcut ekonomik ve sosyal bağlamlarda iş gücü açısından önemli konuları ele almıştır. Dijital dönüşüm sürecinde, işlerin yok edilmesi, yeni işlerin oluşturulması, yükselen ve gerileyen meslekler, çalışma modelleri ve istihdam biçimlerindeki dönüşümler, özellikle teknolojik değişimlerin yol açtığı yeni beceri gereksinimleri ve vasıf artırma gibi sosyal ve ekonomik konular üzerine araştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the 1970s, with the acceleration of technological innovations, the transformative power of digitalization has led to the destruction of existing jobs while simultaneously creating new job opportunities and fields. These processes, which have profoundly transformed the organization of work, have had deep and critical impacts on employees, employers, and families alike. This thesis examines the potential effects of ongoing and recent technological innovations on the future jobs and employment. By focusing on the most commonly observed global issues, it addresses important labor-related topics within the current economic and social contexts. Research has been conducted on topics such as the elimination of jobs, the creation of new jobs, emerging and declining occupations, changes in working models and employment types, and social and economic issues like the new skill requirements and upskilling needs arising from technological changes during the digital transformation process.