Seçim ve temsilde yeni bir endeks denemesi: Temsil düzeyi endeksi
A new index of elections and representation: Representation level index
- Tez No: 918249
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: temsil, oylama modelleri, temsilde adalet, orantılılık, orantısızlık endeksleri, temsil düzeyi endeksi, seçim sistemleri, representation, voting models, fair representation, proportionality, disproportionality indices, representation level index, election systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 528
Özet
Siyaset bilimi literatüründe temsil kavramı, temsilde adalet-yönetimde istikrar ikilemi, oylama modelleri, meclis dağılımındaki orantısızlık ve seçim-temsil ilişkisi konuları özellikle son yıllarda artan bir ilgiye mazhar olmuştur. Temsilin aracı kurumu parlamentolardır. Seçimler ise parlamentonun belirlenmesine aracılık eder. Fakat bu işlevinde başarılı olup olmadığı daima tartışılmaktadır. Tarafların bu konuya bakışları temsilde adalet-yönetimde istikrar ikileminde nerede durduklarına göre değişmektedir. Öte yandan ülkelerin siyasi kültürü, öncelikleri, tarihleri ve konumları gibi pek çok özelliğinin de bu konu üzerinde önemli etkileri olduğu kabul edilmektedir. Bu çalışmanın temel sorusu günümüzde temsili demokrasinin vazgeçilmezi olan seçimlerin, gerçekten temsili bir parlamento sağlayıp sağlamadığı üzerinedir. Bu doğrultuda önce temsil kavramı incelenmiş ardından oylama modellerinde yeni bir sınıflandırma yapılarak seçilmiş otuz beş ülkenin 1990 sonrası gerçekleştirilmiş 305 seçimi karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Karşılaştırma yaparken mevcut orantısızlık endekslerinden daha geniş bir bakış açısıyla hazırlanmış, temsilin orantılılık, bireysellik ve katılımcı yönlerini dikkate alan, Temsil Düzeyi Endeksi (TDE) adı verilen bir ölçüm denemesi yapılmıştır. Bu çalışma, literatüre hem yeni bir sınıflandırma hem de yenilikçi bir endeks önerisiyle katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Endeks geliştirilirken, bir seçime yönelik verilerden, oy-sandalye farkı, katılım oranı, efektif parti sayısı (EPS), ortalama seçim çevresi büyüklüğü, temsilci başına düşen seçmen sayısı, kadın temsilci oranı ve seçimin tercihlilik düzeyi gibi hususlar dikkate alınmaktadır. Bu esnada katılım oranı hesaplamalarında, oy verme çağındaki nüfus ile geçersiz/boş oy oranı; efektif parti sayısı hesaplamalarında da ittifakların durumu dikkate alınarak yeni hesaplamalar gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the field of political science literature, the concept of representation, the dichotomy between fair representation and stability in governance, voting models, disproportionality in seat distribution, and the relationship between elections and representation have increasingly gained importance in recent years. Parliaments are the mediating institution of representation. Elections mediate the determination of the parliament. However, whether they are successful in this function is always debated. The perspective on this issue generally varies according to where the participants stand in the dichotomy between fair representation and stability in governance. On the other hand, it is also recognized that the political cultures, priorities, histories and positions of countries have important effects on this issue. The main question of this study whether elections, which are indispensable element of representative democracy today, truly lead to the establishment of a representative parliament. In this context, the concept of representation is examined, followed by a novel classification of voting models. A comparative analysis is conducted on 305 elections held after 1990 across thirty five selected countries. In the comparison, a measurement attempt called Representation Level Index (RLI), which has been developed with a broader perspective than existing disproportionalty indices and takes into account the proportionality, individuality, and participatory aspects of representation. This study aims to contribute to the literature by proposing both a new classification and an innovative index. In developing the index, the evaluation of election data takes into account of vote-seat disparities, voter turnout, effective number of parties (ENP), average district magnitude, number of voters per representative, the proportion of female representatives, and the level of electoral preferences. During this process, in the calculation of voter turnout, factors such as the population eligible to vote and the rate of invalid/blank votes are considered, while in the calculation of the effective number of parties aspects like status of alliances are also taken into account for new calculations.