Lupus nefriti ve membranoproliferatif glomerülonefritlerde apoptoz ve PCNA (Proliferating Cell Nuclear Antigen)
Apoptosis and PCNA (Proliferating Cell Nuclear Antigen) in lupus nephritis and MPNG (Membranoproliferative Glomerulonephritis)
- Tez No: 91826
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME PAYDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Lupus nefriti, MPGN, apoptoz, PCNA w ıteEicPrv^ IV DOKÜMAKL, Lupus nephritis, MPGN, apoptosis, PCNA
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Apoptoz son yıllarda iyi tanımlanmış olan nekrozdan farklı bir hücre ölümü tipidir. Embriyodan ölüme kadar organizmada sürekli devam eder. Böbrek hastalıklanndaki rolü henüz açıklık kazanmamıştır. PCNA ise normal hücre bölünmesi esnasında her dokuda görülen bir polipepdidtir. Proliferasyonun bir göstergesi olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda lupus nefriti ve MPGN'li hastaların böbrek biyopsisinde PCNA ve apoptoz düzeylerini belirlemeye çalıştık. Bu hastaların bir yıllık klinik izlemlerini inceleyerek klinik gidiş ile apoptoz ve PCNA düzeyleri ile ilişkisi olup olmadığını ortaya koymayı amaçladık. Glomerülonefritin olmadığı, travma nedeniyle yapılan nefrektomi materyallerinde de apoptoz düzeyini gözlemlemeye çalıştık. Bu amaçla Çukurova Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalında böbrek biyopsisiyle, lupus nefriti ve MPGN tanısı almış hastaların biyopsi örnekleri tekrar gözden geçirilerek yeterli doku bulunan 21 lupus nefritli ve 18 MPGN'li hasta çalışmaya alındı. Tüm olguların dosyalan taranarak bir yıllık klinik izlemleri çıkarıldı. Lupus nefritli olguların aktivite ve kronisite indeksleri değerlendirildi. Biyopsilere PCNA boyası ve apoptoz için apoptag boyası (TÜNEL metodu ile) uygulandı. Glomerüllerde, tübülüslerde ve interstisyumdaki düzeylerini belirledik. Apoptoz ve PCNA düzeyleri her iki hastalık grubu karşılaştırıldığında önemli bir fark göstermedi. Lupus nefritlilerde daha çok olmak üzere, her iki grupta da PCNA düzeyleri yüksek olan hastalarda klinik izlemde proteinüride azalma belirgin olarak artmıştı. Bir yıllık izlem esnasında son dönem böbrek hastalığına gidiş MPGN grubunda görüldü. Lupus nefriti grubunda tübülüs ve interstisyumdaki PCNA düzeyleri aktivite indeksi ile paralellik gösteriyordu. Travmalı olgularda apoptoük hücre görmedik. Bu çalışma sonucunda proliferatif nefritlerde PCNA düzeylerinin arttığı ve MPGN'li ve lupus nefritli hastalarda PCNA değerlerinin prognozu belirlemede önemli olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APOPTOSIS AND PCNA ( PROLIFERATING CELL NUCLEAR ANTIGEN) IN LUPUS NEPHRITIS AND MPGN (MEMBRANOPROLIFERATIVE GLOMERULONEPHRITIS) Apoptosis is a type of cell death that is different than necrosis and well defined in recent years. Apoptosis continues in the organism from embriyo to death. Role of apoptosis in renal diseases is not clearly understood. PCNA is a polypeptide a found in every tissue during cell division. It is a marker of proliferation. In our study, we aimed to determine PCNA and apoptosis levels in renal biopsies of patients with lupus nephritis and MPGN. We followed the patients for one year time and we observed the relationship between the clinical course and apoptosis and PCNA levels. We also aimed to observe apoptosis levels in nefrectomy materials in which there is no glomerulonephritis but done due to trauma. Biopsy specimens of patients with the diagnosis of lupus nephritis and MPGN in Çukurova University Nephrology Department were examined and 2 1 patients with lupus nephritis and 1 8 patients with MPGN patients included in the study. We collected the clinical observation of all patients from for the last year clinical files. We evaluated activity and chronicity indexes of cases with lupus nephritis. Biopsies were treated with PCNA dye and Apoptag dye for apoptosis (with TUNEL method). We determined the levels in glomerules, tubules and interstitium. When we considered the two groups of diseases, apoptosis and PCNA levels weren't significantly different. In both groups, but more in lupus nephritis, proteinuria decreased during the clinical course in patients with high PCNA levels. Progression to end stage renal diseae is seen in MPGN group. In lupus nephritis group PCNA levels were paralel with activity indexes in tubules and interstitium. We didn't observe any apoptotic cell in trauma cases. As a conclusion, PCNA levels increase in proliferative nephritis and PCNA levels are important for determination of prognosis of MPGN and lupus nephritis patients.
Benzer Tezler
- Fırat Üniversitesi Hastanesinde perkütan böbrek biyopsisi yapılan hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of kidney biopsies performed in Firat University Hospital
ERDOĞAN ÖZDEMİR
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2017
NefrolojiFırat Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ULU
- Glomerülonefritlerde FAS, BCL-2, p53 moleküllerinin değerlendirilmesi, klinik ve laboratuvar bulgularla korelasyonu
Evaluation of fas, bcl-2, p53 molecules in glomerulonephritis and correlation with clinical and laboratory findings
AYSUN HATİCE UĞUZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2000
PatolojiÇukurova ÜniversitesiPatoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÜLFİLİZ GÖNLÜŞEN
- Ege Üniversitesi'nin 13 yıllık yetişkin biyopsisi deneyimi
Adult native renal biopsy experience of Ege University for 13 consecutive years
HÜSEYİN TAŞKIN
- 2002-2010 yılları arasında Farabi Hastanesi'nde erişkin hastalarda uygulanmış olan böbrek biyopsilerinde gözlenen glomerulonefritlerin dağılımı
Spectrum of glomerulonephritis observed in native renal biopsies in adults between 2002-2010 in Farabi Hospital
LEYLA KOÇ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2012
NefrolojiKaradeniz Teknik Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. R. KÜBRA KAYNAR