Suriye'de çocuk edebiyatı ve çocuk öykülerinde halk hikâyesinin sanatsal teknikleri (1979–2009) yılları arası
Artistic techniques of folktale in children's literature and children's stories in Syria between the years (1979–2009)
- Tez No: 918261
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KIZILCIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Edebiyatı, Çocuk Öyküsü, Halk Hikâyesi, Sanatsal Teknikler, Child, Children's Literature, Children's Story, Folk Tale, Artistic Techniques
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 414
Özet
Suriye'de çocuk edebiyatı 20. yüzyılın yetmişli ve doksanlı yılları arasında bariz bir şekilde gelişme yaşayıp edebi türler arasında yerini almıştır. Bu konuda kayda değer çalışmalar Suriye'de kaleme alınmıştır. Dolayısıyla bu dönemde sanatsal açıdan kayda değer, iyi seviyeye sahip, çocuklara yönelik bu ülkede edebi metinler bulunmaktadır. 21. yüzyılının başlarından itibaren çocuk edebiyatı alanında yazılan eserler belirgin bir şekilde, günden güne artmaya başlamıştır. Yazarlar, araştırmacılar ve eleştirmenler tarafından; şiir, öykü, roman ve tiyatro alanında birçok özgün eserler ve çalışmalar üretilmiş olup müstakil kitaplar şeklinde çocuklara ve büyüklere sunulmuştur. Çocuk edebiyatında çok önemli bir yere sahip olan halk hikâyeleri genel olarak yazarların, eleştirmenlerin ve araştırmacıların; özel olarak da okurların, bilhassa da çocukların eskiden beri ilgi odağı olmuş ve hâlâ da olmaya devam etmektedir. Bazı yazarlar, bu hikâyeleri çocuklara sunmadan önce yenileme ve geliştirme konusunu dikkate alarak, çocukların farklı yaş dönemlerine uygun bir şekilde, çocuk öykülerinde kullanmak için büyük çaba sarf etmeye başlamıştır. Bu münasebetle, bu hikâyelerin başlangıçta anlatı açıdan sözlü olarak başladığını, daha sonra yıllar içinde yazılı olarak kayıt altına alındığını belirtmekte fayda vardır. Doğduğu ve geliştiği sosyal ortama uyum sağlamak amacıyla, dilden dile aktarılması esnasında yapısal olarak değişiklik ve yenilik geçirmiştir. Bu şekilde çocuk edebiyatı daha geniş bir alana sahip olmuş, edebiyat türleri arasında daha farklılık arzetmiş ve daha fazla farkındalık oluşturmaya başlamıştır. Çalışmamızın amacı, Suriye'de çocuk edebiyatı alanında, çocuk edebiyatçılarının telif ettikleri eseler doğrultusunda Suriye'de çocuk öykülerinde kullanılan halk hikâyelerinin öneminden ötürü, çocukların üzerinde bıraktığı olumlu veya olumsuz etkileri ele almaktır. Tanımlayıcı analitik yöntemi benimseyen bu çalışmamız, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu ve önemi ile amacı ve yöntemine değinilmiştir. Hikâye, öykü ve çocuk öyküsü kavramlarının arasındaki farklar belirtilerek, halk hikâyesi kavramı ve çocuk edebiyatındaki öneminden kısaca bahsedilmiştir. Birinci bölümde“Dünya Genelinde Çocuk Edebiyatının Başlangıcı”başlığı altında, çocuk edebiyatının önce dünya genelinde sonra Arap dünyasındaki doğuşu ve gelişiminden, İkinci bölümde“Suriye'de Çocuk Öykülerinde Halk Hikâyesinin Türleri”nden, üçüncü bölümde“Suriye Çocuk Öykülerinde Halk Hikâyesinin Bileşenleri”nden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise;“Suriye'de Çocuk Öykülerinde Halk Hikâyesinin Sanatsal Teknikleri”analitik ve kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Syrian children's literature experienced significant development between the 1970s and 1990s of the twentieth century establishing itself as a distinct genre among literary forms. During this period, noteworthy works were written in Syria, resulting in the creation of artistic, high-quality literary texts presented for children in the country. From the early 21st century onward, the number of works produced in the field of children's literature began to grow steadily. Writers, researchers, and critics have produced many original works and studies in poetry, short stories, novels, and theater, which have been published as independent books and presented to both children and adults. Folktales, which hold a significant place in children's literature, have long been a focal point for writers, critics, and researchers in general, and for readers in particular ,especially children. They continue to maintain this prominent position. Some authors have begun dedicating considerable effort to renewing and refining these stories before presenting them to children, adapting them to suit different age groups and integrating them into children's literature. In this context, it is important to note that these stories originally emerged as oral narrative aspect and were later recorded in written form over time. To adapt to the social environments in which they originated and evolved, they underwent structural changes and innovations as they were passed down orally from generation to generation. In this way, children's literature has expanded its scope, diversified its genres, and fostered greater cultural and artistic awareness. The aim of our study is to examine the positive or negative impacts on children resulting from the use of folk stories in Syrian children's literature, specifically within the original works authored by children's literature writers in Syria, due to the significance of these traditional narratives. This study, which adopts a descriptive analytical method, consists of an introduction and four chapters. In the introduction, the topic, significance, purpose, and methodology of the thesis are addressed. The differences between the concepts of story, short story, and children's story are clarified, and the concept of folk tales and their significance in children's literature are briefly discussed. In the first chapter, titled“The Origins of Children's Literature Worldwide”, the emergence and development of children's literature are examined, first on a global scale and then within the Arab world. The second chapter,“Types of Folk Tales in Syrian Children's Stories”, explores the categories of folk tales in this context. The third chapter addresses“Components of Folk Tales in Syrian Children's Stories”, while the fourth chapter analytically and comprehensively examines“Artistic Techniques of Folk Tales in Syrian Children's Stories”.