Türk Vergi Hukukunda tecil
Postponement in Turkish Tax Law
  1. Tez No: 918493
  2. Yazar: SUAT ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE GÜMÜŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tecil, Vergi Hukuku, Kamu Alacakları, Postponoment, Tax Law, Public Receivables
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Mükelleflerin borç ödemeleri esnasında karşılaşmış oldukları mali zorluklar, borçlarını vadesinde ödeyememelerini gündeme getirmektedir. Borçların vadesinde ödenmemesi ise tecil müessesesinin hukuk sistemi içerisindeki yerini almasını zorunlu kılmaktadır. Hukuk dalları içerisinde değişik hüküm ve uygulama şekilleri bulunan tecil müessesesi, vergi hukukunda idarenin değerlendirmeleri sonucuna göre işlerlik kazanmaktadır. Vergi hukukunda, amme alacaklarının tecili; Tahsilat Genel Tebliği, Tahsilat İç Genelgesi gibi özel hükümlerle ya da 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümlerince uygulanmaktadır. Amme alacaklarının tahsili, amme borçlusunu çeşitli faktörlerin etkisiyle çok zor duruma düşürebilmektedir. Bu durum sonucunda kamunun, amme borçlusuna yönelik olarak düzenlediği tecil müessesesi çerçevesinde kolaylık sağlanmaktadır. Bu durum faiz işletilmesi ile birlikte gerçekleşmektedir. Amme borçlusu açısından kolaylık sağlanması, amme alacaklısı konumundaki kamu adına da yarar sağlamaktadır. Kamu, alacağını tecil müessesesi ile birlikte garanti altına almakta ve gelirlerinin devamlılığını sağlamış olmaktadır. Bu yönüyle tecil müessesesi hem amme alacaklısına hem de amme borçlusuna yarar sağlamaktadır. Bu çalışma ile Türk Vergi Hukuku içerisindeki tecil müessesesinin incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada farklı hukuk dalları içerisindeki tecil müesseselerinin incelenmesi, vergi hukuku içerisindeki tecil müessesesinin şartları ve uygulanması ile Anayasal ilkeler ve vergi yükümlüsünün hakları açısından tecil müessesesinin konumu ve tecil müessesesi ile ilgili içtihatlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The financial difficulties that taxpayers face during debt payments bring up the inability to pay their debts on time. As a result of the inability to pay the debts on time, the deferment institution is obliged to take its place in the legal system. The deferment institution, which has different provisions and application forms within the branches of law, gains operability in tax law according to the results of the administration's evaluations. In tax law, the issue of deferment of public receivables is implemented by special provisions such as General Communiqué on Collection, Internal Circular on Collection or by the provisions of Law No. 6183 on the Procedure for Collection of Public Receivables. Collection of public receivables may put the public debtor in a very difficult situation due to various factors. As a result of this situation, convenience is provided within the framework of the deferment institution organized by the public for the public debtor. This situation is realized together with the charging of interest. Providing convenience for the public debtor also benefits the public as the public creditor. The public guarantees its receivables with the deferral procedure and ensures the continuity of its revenues. In this respect, the deferral procedure benefits both the public creditor and the public debtor. This study examines the deferral mechanism in Turkish Tax Law. In the study, the examination of deferral institutions in different branches of law, the conditions and application of the deferral institution in tax law, the position of the deferral institution in terms of constitutional principles and the rights of the taxpayer, and the case law on the deferral institution are examined.