Augustinus ve kötülük problemi
Augustine and the problem of evil
  1. Tez No: 918515
  2. Yazar: TUĞBA NESRİN ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TOPAKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Augustinus, Kötülük Problemi, Tanrı, Özgür İrade, Augustine, Problem of Evil, God, Free Will
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
“Kötülük ve iyilik nedir?”sorularına her durumda ve her koşulda geçerli olabilecek tek bir cevap yoktur. Bu iki kavram hakkında herkes birbirinden farklı cevaplar verebilir. Fakat iyinin var olabilmesi için kötünün de var olması gerekmektedir. Kötü ise ilk günden beri insanlığın serüvenine eşlik etmektedir. İnsan yaşamındaki negatif durumlara karşılık gelen kötülük olgusu insanın yaşamı ve yaratılışı ile ilgilidir. Düşünce tarihinin en temel problemlerinden biri olan kötülük problemi özellikle teist sistemler için çözülmesi zor problemlere neden olmuştur. İlim, irade, kudret sahibi, sonsuz iyi, mutlak ve mükemmel olan Tanrı'nın varlığı ile âlemde var olan kötülüklerin nasıl uzlaştırılacağı sorusu hem teistler hem de teist olmayanlar tarafından sorgulanmıştır. Hristiyan felsefesinin en etkili filozoflarından olan Augustinus, kötülük problemi ile ilgili düşüncelerini teodise tartışmaları ekseninde ele alır. O, kötülüğün kaynağının insanın özgür iradesi olduğunu düşünür. İnsanın yanlış seçimleri özgür iradesini doğru kullanmamasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla kötülüğün kaynağı özgür iradenin yanlış kullanmasıdır. Kötülüğün kaynağı ise yoksunluktur, kötülüğü iyiliğin yokluğu olarak görür. Birçok filozof Tanrı'nın varlığı ile evrende var olan kötülükler arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalışmıştır. Bu çalışmada; kötülük kavramının ne anlama geldiği izah edilecek, kötülük probleminin felsefe geleneği içerisindeki gelişimi ele alınacak ve Augustinus'un konu ile ilgili görüşleri değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
“What are evil and goodness?”there is no single, universally valid answer to this question. People may provide different responses. However, for good to exist, evil must also exist. Evil has accompanied humanity since the beginning, manifesting in negative aspects of life tied to human existence and creation. The problem of evil is one of the fundamental issues in the history of thought and poses significant challenges, especially for theistic systems. Reconciling the existence of an all-knowing, all-powerful, and perfectly good God with the presence of evil has been a central question for both theists and non-theists. One of the most prominent Christian philosophers, Augustine, addressed the problem of evil within the context of theodicy. He argued that the source of evil lies in human free will. According to Augustine evil is not a substance or entity but the absence of good. It stems from the misuse of free will, where individuals make wrong choices. Thus, evil arises from a lack or deficiency rather than existing as an independent force. In this study, the concept of evil and its relationship with goodness will be examined. Augustine's views, which focus on the misuse of free will as the source of evil, will be evaluated in the light of his broader philosophical ideas.