Van bölgesindeki askerlerde görülen pes planus sıklığı ve karşılaşılan sorunlar
The Problems and incidance of pes planus in soldiers living in Van area
- Tez No: 91856
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN ADAK, PROF. DR. TURGUT GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Pes Planus, Pedogram
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
oz Pes Planus ülkemizde sıkça görülen bir problem olup insanlara fiziksel kısıtlamalar ve sorunları beraberinde getirmektedir. Buna karşılık Türkiye'de yapılmış geniş bir çalışmaya dayalı istatistiksel olarak bir veriye rastlanmamıştır. Çocukluk çağında saptanıp tedavi edilmekle birlikte hiç fark edilmeyen veya gözden kaçan durumlar insanlara ileriki yaşlarda sorunlar getirmektedir. Bu çalışmada Van J. Askeri Hastanesine çeşitli yakınmalarla genel kayıta müracaat eden 798 kişilik bir asker grubuna hazırladığımız pedograma basma uygulaması yaptık. Çalışmamız 13 Ocak 1997 tarihleri ile 4 Mart 1997 tarihleri arasında gerçekleşti. Yapılan testler sonucunda incelemeye aldığımız kağıtlardaki pes planus oranı % 27.5 olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT : Pes Planus a frequent health problem in Turkey brings in physical restriction to humans any statistical data based on large population study in Turkey, has not been encountered. Any conditions detected clinicaly during childhood and undetected by any record results many health problems in later years. This study is directed by the help of a pedogram test on a soldier group of 798 persons refered to Van Jandarma Millitary Hospital. We've performed this study between January 13.1997 and March 4.1997. According to the results that we concluded pes planus rate was 27.5 % among the study population. Key words : Pes Planus, Pedogram. n 5SÖKSKS2- °** MBBKEzf