A theoretical analysis of relations between Türkiye and NATO
Türkiye ve NATO arasındaki ilişkilerin teorik analizi
  1. Tez No: 918574
  2. Yazar: İREM DUMLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARCO CESA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: levels of analysis, neorealism, civil-military relations, operational code analysis, analogies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Alma Mater Studiorum Universita di Bologna
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez, Türkiye'nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) içinde daha fazla özerklik talep etmesine yol açan temel nedenleri incelemek amacıyla uluslararası ilişkilerin üç görüntüsünden çeşitli teorik perspektiflere dayanan bir analiz düzeyleri çerçevesi etrafında düzenlenmiştir. Özellikle neorealizme odaklanan üçüncü imgeye dayanan inceleme, uluslararası sistemin yapısına dayanan açıklamaları araştırmış ve sistemik değişkenlerin dış davranışları nasıl etkilediğini anlamaya çalışmıştır. Meselelere ikinci imgenin merceğinden bakıldığında, iç yapılar ve iç faktörler, özellikle de sivil-asker ilişkileri ve bunların politika formülasyonu üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Buna ek olarak, kapsamlı ve ince nüanslı bir açıklama oluşturmak için psikolojik değişkenler de göz önünde bulundurularak, ilk imgenin“operasyonel kod”analizi yapılarak ve analojilerin kullanımı araştırılarak çıkarımları ele alınmıştır. Bu tez, Türkiye'nin NATO ile ilişkilerinde üç imge arasında önemli bir karşılıklı bağımlılık olduğunu ortaya koymuştur. Ülkenin daha fazla özerklik arzusu, birinci ve ikinci görüntülere dayanan benzersiz koşulların bir karışımından kaynaklanmaktadır. Bunlar arasında ordunun bağımsız bir siyasi aktör olarak etkisinin azalması ve kilit kişinin ulus içindeki etkisi gibi faktörler yer almaktadır. Bununla birlikte, Ankara'nın yaklaşımındaki değişim, geleneksel Batı merkezli bir duruştan uzaklaşarak daha özerk bir stratejiyi benimsemesi, Soğuk Savaş sonrası dönemde ortaya çıkan zorlukların ve fırsatların farkına varılmasıyla desteklendiğinden, bu nedenlerin sağladığı iç görü, güç dağılımı ve uluslararası sistemdeki değişiklikler değerlendirilmeden sınırlı kalacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis is organized around a levels-of-analysis framework relying on various theoretical perspectives from the three images of international relations in order to study the root causes driving Turkey's bid for more autonomy within the North Atlantic Treaty Organization (NATO). The examination that hinges on the third image, specifically focusing on neorealism, delved into explanations rooted in the structure of the international system and endeavored to comprehend how systemic variables influenced external behavior. Viewing matters through the lens of the second image, which concerns internal structures and domestic factors, particularly civil-military relations and their impact on policy formulation, undertaken. Additionally, the first image's implications through conducting an“operational code”analysis and investigating the use of analogies are considered, acknowledging psychological variables to construct a comprehensive and finely nuanced explanation. This thesis found a considerable interdependence among the three images in Turkey's relations with NATO. The country's aspiration for greater autonomy stems from a blend of unique circumstances rooted in the first and second images. These include factors like the diminished impact of the military as an independent political actor and the influence of the key person within the nation. Nonetheless, the insight provided by these causes would remain limited without incorporating an assessment of power distribution and changes in the international system since the shift in Ankara's approach, moving away from a traditional Western-centric stance to embrace a more autonomous strategy, is propelled by the recognition of emerging challenges and opportunities in the post-Cold War era.