Pron pozisyonunun böbrek fonksiyonları üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of prone position on kidney functions
  1. Tez No: 926959
  2. Yazar: ESRA TEMİZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEMSİ MUSTAFA AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Böbrek Hasarı, İntraabdominal Basınç, Pron Pozisyon, Renal fonksiyonlar, Acute Kidney Injury, Intra-Abdominal Pressure, Prone Position, Renal Function
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET PRON POZİSYONUNUN BÖBREK FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Giriş ve Amaç: Pron pozisyon, birçok cerrahi işlemde kullanılan bir ameliyat pozisyonudur. İntraabdominal basınç (İAB), karın içi organlar ve karın duvarı arasındaki basıncı ifade eder. Çalışmamızda, pron pozisyonunun İAB artışıyla böbrek fonksiyonlarına etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alınarak yürütülen bu prospektif çalışmada, pron pozisyonda opere edilen 38 spinal cerrahi ve supin pozisyonda opere edilen 37 kolon cerrahisi hastasının perioperatif renal parametreleri, İAB ve kanama miktarları izlenmiştir. Bulgular: Her iki grupta da; postoperatif üre değerleri, kendilerinin preoperatif değerlerine göre düşük, GFR değerleri ise preoperatif dönemlerine göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Pron pozisyonda opere olan olguların postoperatif üre düzeyleri, diğer gruba göre anlamlı derecede yüksektir. Lomber cerrahi geçiren 28 olgunun supin pozisyondaki intraabdominal basınçları (İAB) normal aralıktayken, pron pozisyonuna alındıklarında bunların 24'ü Sınıf I intraabdominal hipertansiyon (İAH) düzeyine ulaşmıştır. Kolon operasyonu geçiren ve Sınıf I İAH olan hastaların intraoperatif kanama miktarları, İAB'ı normal olan hastalara göre anlamlı derecede yüksektir. Lomber cerrahi geçiren hastalarda anestezi süresi, kolon cerrahisi hastalarına göre anlamlı derecede uzundur. Ayrıca lomber cerrahide anestezi süresi ile kanama miktarı arasında pozitif ve anlamlı bir dağılım varken kolon cerrahisinde bu ilişki gözlenmemiştir. Tartışma ve Sonuç: Olguların kreatinin ve GFR düzeyleri değerlendirildiğinde, akut böbrek hasarı (ABH) olan bir olgunun bulunmaması, hatta ameliyattan sonra renal göstergelerin daha da iyileşmesi; bu durumun hastaların ameliyat öncesi dönemde genel olarak dehidrate kaldıklarını düşündürmektedir. Cerrahi işlem sırasında hastalar pron pozisyona alındıklarında İAB düzeylerinin bir miktar yükseldiği, renal fonksiyonlara ait postoperatif parametrelerin normal aralıkta kalsa bile olumsuz olarak etkilendiği, İAB'ı yüksek hastalarda supin pozisyondayken bile kanama miktarlarının arttığı görülmüştür. Bütün bu sonuçlar, çeşitli renal komplikasyonlarla karşılaşmamak için hastaların preoperatif, intraoperatif ve postoperatif dönemde özellikle açlık süresi, cerrahi pozisyon ve sıvı yönetimi gibi konularda yakın takip edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATING THE EFFECT OF PRON POSITION ON RENAL FUNCTIONS Introduction and Objective: The prone position is a surgical position used in many procedures. Intra-abdominal pressure (IAP) refers to the pressure between the intra-abdominal organs and the abdominal wall. This study investigates the effect of prone position-induced IAP increase on renal functions. Materials and Methods: This prospective study was conducted with ethical committee approval. Perioperative renal parameters, IAP, and bleeding volumes were monitored in 38 patients undergoing spinal surgery in the prone position and 37 patients undergoing colon surgery in the supine position. Results: In both groups, postoperative urea levels were lower than preoperative levels, while GFR levels were significantly higher. Postoperative urea levels were significantly higher in patients who underwent surgery in the prone position compared to the other group. Among the 28 patients who underwent lumbar surgery, IAP values in the supine position were within normal range, but 24 patients reached Class I intra-abdominal hypertension (IAH) when placed in the prone position. Patients who underwent colon surgery and had Class I IAH exhibited significantly higher intraoperative bleeding volumes compared to those with normal IAP. The duration of anesthesia was significantly longer in lumbar surgery patients compared to colon surgery patients. Additionally, in lumbar surgery, a positive and significant correlation was observed between anesthesia duration and bleeding volume, whereas no such correlation was found in colon surgery. Discussion and Conclusion:The absence of any cases of acute kidney injury (AKI) and the postoperative improvement in renal indicators suggest that patients may generally be dehydrated preoperatively. During surgery, IAP levels increased in the prone position, and although postoperative renal function parameters remained within normal ranges, they were adversely affected. Patients with high IAP also had increased bleeding volumes, even in the supine position. These findings indicate that to prevent renal complications, patients should be closely monitored in the pre-, intra-, and postoperative periods, particularly regarding fasting duration, surgical position, and fluid management.