Kanser hastaları ile sağlıklı kontrollerin başa çıkma, duygudüzenleme ve psikolojik sağlamlık açısından karşılaştırılması
Comparison of canser patients and healthy controls in terms of coping skills, emotion regulation and psychological resilience
- Tez No: 918794
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Başa Çıkma, Duygu Düzenleme, Psikolojik Sağlamlık, Cancer, Coping Skills, Emotion Regulation, Psychological Resilience
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma, kanser hastaları ile sağlıklı kontrollerin baş etme becerileri, duygu düzenleme ve psikolojik sağlamlık açısından karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada katılımcılar üzerinde herhangi bir müdahale de bulunulmayacağı ve amacın iki grup arasındaki başa çıkma, duygu düzenleme ve psikolojik sağlamlığın karşılaştırılması olduğu için nedensel karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın araştırma grubunu Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi onkoloji bölümünde tedavisini sürdüren 18 yaşından büyük 100 kanser hastası ve kanser tanısına sahip olmayan ve herhangi bir kronik rahatsızlığa sahip olmayan 100 sağlıklı birey olmak üzere 200 kişi oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği, Kısa Kendini Toparlama/Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları; hasta bireylerin Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeğinde yer alan kendine yardım ve uyum sağlama alt boyutlarından aldıkları puanların sağlıklı katılımcılara göre anlamlı düzeyde düşük olduğu diğer yandan yaklaşım, sakın-kaçınma ve kendine ceza alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farkların olmadığı, Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeğindeki Hasta grubunda yer alan bireylerin anlama alt boyutundan aldıkları puanlar sağlıklı bireylere göre düşük bulunmukla birlikte farkındalık, beden duyumları, netlik, kabul, tolerans, yüzleşme/hazırlanma, öz-destek ve değişimleme alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında istatiksel olarak anlamlı farkların olmadığı ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeğinden Hasta katılımcıların puanlarının sağlıklı katılımcılara göre anlamlı düzeyde düşük olduğu tespit edilmiştir. Çalışma da kullanılan üç kavramın tedavi sürecine olan etkisi göz önünde bulundurularak hastaların eksik yönlerinin tespit edilip bu alanların desteklenmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to compare cancer patients and healthy controls in terms of coping skills, emotion regulation and psychological resilience. In this study, the causal comparison method was used since there would be no intervention on the participants and the aim was to compare coping, emotion regulation and resilience between the two groups. The research group of this study consists of 200 people, including 100 cancer patients over the age of 18 who continue their treatment in the oncology department of the Near East University Hospital, and 100 healthy individuals who do not have a diagnosis of cancer and do not have any chronic diseases. In this study, the Coping Attitudes Assessment Scale, the Brief Recovery/Psychological Resilience Scale, and the Emotion Regulation Skills Scale were used as data collection tools. The results of the study; The scores of the self-help and adaptation sub-dimensions in the Coping Attitudes Evaluation Scale of the sick individuals were significantly lower than the healthy participants, on the other hand, there was no statistically significant difference between the scores of the approach, avoid-avoidance and self-punishment subdimensions, Although the scores of the individuals in the Patient group in the Emotion Regulation Skills Scale in the comprehension sub-dimension were lower than the healthy individuals, there was no statistically significant difference between the scores they got from the sub-dimensions of awareness, body sensations, clarity, acceptance, tolerance, preparation, self-support and change, Short Psychological Resilience Scale, it was determined that the scores of the sick participants were significantly lower than the healthy participants. Considering the effect of the three concepts used in the study on the treatment process, it is recommended to identify the deficiencies of the patients and support these areas.