Alkol kulanımı olan bireylerde bağımlılık profiline bağlıolay etkisi ve problem çözme becerilerinin incelenmesi
Investigation of event effect and problem solving skills related to addiction profile in individuals with alcohol use
  1. Tez No: 919027
  2. Yazar: EYÜP SERDAR GELEGEN
  3. Danışmanlar: DR. BİNGÜL SUBAŞI HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Problem Çözme Becerileri, Olayların Etkisi, Addiction, Problem Solving Skills, The Impact of Events
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın temel amacı alkol kullanan bireyler de bağımlılık profillerine bağlı olay etkisi ve problem çözme becerilerinin incelenmesidir. Bu çalışmanın bir diğer amacı ise alkol kullanan bireylerin bağımlılık profillerinin ve olayların etkisinin problem çözme becerilerinin yordayıp yordamadığını test etmektedir. Bu araştırmada yöntem olarak nicel araştırma desenlerinden tarama yönteminden yararlanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyetinde bulunan bireylerden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise amaçsal örneklem yöntemi ile seçilen 18 yaş ve üzeri 384 bireylerden oluşmaktadır. Araştırma bulgusunda, olayların etkisi ölçeği ve alt boyutlarından olan yeniden yaşama, kaçınma ve aşırı uyarılma düzeyleri ile problem çözme becerileri ve alt boyutlarından olan problemin çözümünün etkileri düşünme, modelleme yoluyla problem çözme, alternatif çözümleri araştırma, belirlenen çözümü uygulamada kararlılık ve karşılaşılan problemi analiz etme düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişki olduğu bulunmuştur. Benzer şekilde olayların etkisi ölçeği düzeyleri ile bağımlılık profil indeksinin bağımlılık şiddeti, madde kullanım özellikleri, tanı, yaşam üstüne etkileri, şiddetli istek ve motivasyon alt boyut düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bu bağlamda klinisyenlere yönelik şu önerilerde bulunulabilir: Terapilerde, alkol kullanımı olan bireylerin problem çözme becerilerini geliştirmeye odaklanılabilir. Terapiler, belirlenen çözümü uygulamada kararlılık, alternatif çözümleri araştırma ve modelleme yoluyla problem çözme becerilerinin geliştirilmesine yönelik olabilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the event impact and problem solving skills of alcohol users in relation to their addiction profiles. Another aim of this study is to test whether the addiction profiles and the impact of events predict the problem solving skills of alcohol users. In this study, survey method, one of the quantitative research designs, was utilized as a method. The population of this study consists of individuals in the Turkish Republic of Northern Cyprus. The sample of the study consists of 384 individuals aged 18 and over selected by purposive sampling method. In the findings of the study, it was found that there was a significant and positive relationship between the levels of reexperiencing, avoidance and over-arousal, which are the impact of events scale and its sub-dimensions, and the levels of problem solving skills and its sub-dimensions: thinking about the effects of the solution of the problem, problem solving through modeling, searching for alternative solutions, determination in applying the determined solution and analyzing the problem encountered. Similarly, it was found that there was a significant and positive relationship between the levels of the impact of events scale and the addiction profile index's addiction severity, substance use characteristics, diagnosis, effects on life, severe craving and motivation sub-dimension levels. In this context, the following suggestions can be made for clinicians: Therapies can focus on improving the problemsolving skills of individuals with alcohol use. Therapies can be directed towards the development of problem solving skills through determination in implementing the determined solution, researching alternative solutions and modeling.