Ebelerin empatik yaklaşımının gebelerin algılamış olduğu doğum ağrısı ve doğum sonu konforuna etkisi
The effect of the empathetic approach of midwives on the perceived labor pain and postpartum comfort of pregnant women
  1. Tez No: 919103
  2. Yazar: GÖKÇENUR BUĞDAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP EJDER APAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, doğum sonu konfor, ebe, empati, gebe, Empty, midwife, pain, postpartum comfort, pregnant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu araştırma ebelerin empatik yaklaşımının gebelerin algılamış olduğu doğum ağrısı ve doğum sonu konfora etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipte yapılmış olan bu araştırmanın örneklemini Mayıs 2023- Kasım 2024 tarihleri arasında Erzurum Şehir Hastanesi doğumhane servisinde çalışan 47 ebe ve ebe eşliğinde doğum yapan 352 primipar lohusadan oluşmuştur. Veriler“Ebe Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Ebelik Empati Ölçeği”,“Lohusa Tanıtıcı Bilgi Formu”,“VAS”ve“Doğum Sonu Konfor Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verileri değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: EEÖ ile DSKÖ'nin sosyokültürel konfor alt boyut ortalaması negatif yönde anlamlı bulunmuştur. EEÖ ve DSKÖ'nin fiziksel ve psikospirüel konfor alt boyutları ile VAS Latent, VAS Aktif ve VAS Postpartum dönem arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ebelerin empati seviyesi yükseldikçe gebelerin konfor seviyesi yükselmiştir. DSKÖ'nin sosyokültürel konfor alt boyutu ile VAS Postpartum dönem arasında ve DSKÖ'nin toplam puanı ile VAS Aktif ve VAS Postpartum dönem arasında negatif ilişki olduğu belirtilmiştir. Doğum sonu konfor arttıkça VAS Aktif ve VAS postpartum azalmıştır. Sonuç: Ebelerin EEÖ'den ve gebelerin DSKÖ'den aldıkları puan ortalaması düşük bulunmuştur. Empatik yaklaşım sergileyen ebelerin, gebelerin konfor seviyesi üzerinde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the effect of the empathetic approach of midwives on the perceived labor pain and postpartum comfort of pregnant women. Materials and methods: The sample of this descriptive type research consisted of 47 midwives working in the Erzurum City Hospital maternity ward between 01.05.2023 and 01.11.2024 and 352 primiparous puerperants who gave birth with the help of the midwives there. Data were collected using the“Midwife Introductory Information Form”,“Midwifery Empathy Scale”,“Pregnant Introductory Information Form”,“VAS”and“Postpartum Comfort Scale”. Number, percentage, mean and correlation analysis were used to evaluate the data. Result: The average score received by midwives from Midwifery Empathy Scale (EEÖ) and pregnant women from Postpartum Comfort Scale (DSKÖ) was found to be low. The sociocultural comfort sub-dimension average of EEÖ and DSKÖ was found to be negatively significant. A meaningful relationship was found between the physical and psychospiritual comfort sub-dimensions of EEÖ and DSKÖ and VAS Latent, VAS Active, VAS Postpartum period. A negative relationship was found between the socio-cultural comfort sub-dimension of DSKÖ and the VAS Postpartum period. And It has been stated that there is a negative relationship between the total score of DSKÖ and the VAS Active and VAS Postpartum periods. Conclusion: It is thought that midwives who exhibit an empathetic approach have an impact on the comfort level of pregnant women. It is thought that pregnant women whose comfort level increases feel less pain.