Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'nin izolasyonu, tanısı ve uçucu yağlarla biyolojik mücadelesi
Isolation, identification and biological control of oliveknot agent Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi with essential oils
- Tez No: 919218
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENİAN PINAR AKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Syzygium aromaticum, Cinnamomi ceylanici, Antibakteriyel Etki, Sürdürülebilir Hastalık Yönetimi, Organik Tarım, Syzygium aromaticum, Cinnamomi ceylanici, Antibacterial Effect, Sustainable Disease Management, Organic Agriculture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'nin neden olduğu zeytin dal kanseri hastalığı zeytin ağacının önemli bir bakteriyel hastalığı olarak kabul edilmektedir. Bitki patojeni bakteriler zeytin yetiştiriciliği için önemli bir tehdit oluşturmakta, önemli ekonomik kayıplara ve verimin düşmesine neden olmaktadır. Antimikrobiyal uygulamaların bu patojenlere karşı etkinliği, sürdürülebilir hastalık yönetimi stratejileri için büyük ilgi görmektedir. Bu çalışmanın amacı, i: Gaziantep ve Hatay illerinde hastalıklı zeytin ağaçlarından izolasyon yapmak, ii: Urlu dokulardan elde edilen izolatların morfolojik, biyokimyasal ve MALDI-TOF MS ile tür düzeyinde tanısını yapmak, iii: 16 adet uçucu yağ ile In vitro ve In vivo koşullarda biyolojik mücadelesini araştırmaktır. Çalışmada dal kanseri hastalık belirtileri gösteren 7 adet urlu ağaçtan 27 adet patojen bakteri izolasyonu yapılmıştır. Patojen bakteriler, Gram reaksiyon, LOPAT karakterleri ve Matris Destekli Lazer Desorpsiyon İyonizasyonu- Kütle Spektrometresi (MALDI-TOF MS) testiyle tür düzeyinde tanılanmıştır. İkili kültür testinde uçucu yağların 14'ü patojen bakterinin gelişimini baskılayarak 0.32-17 mm arasında engelleme zonu oluşturmuştur. Tarçın uçucu yağının 17 mm inhibisyon zonu oluşturarak en başarılı antibakteriyel etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Karanfil 10.42 mm inhibisyon zonu oluşturarak patojeni baskılayan bir diğer başarılı uçucu yağ olmuştur. Pseudomonas savastanoi Gazey2-1 ile yapay inokülasyonu yapılan zeytin fidanlarında bu iki uçucu yağın etkisi saksı çalışmasıyla incelenmiştir. In vivo deneme sonucunda pozitif kontrol grubunda ortalama ur ağırlığı 0.26 g olarak kaydedilmiş, en etkili olan karanfil ve tarçın uçucu yağı uygulanan fidelerde ise 0.13 g ve 0.15 g olarak ölçülmüştür. Karanfil ve tarçın uçucu yağlarının ortalama ur ağırlıklarına ait varyans analizi sonuçları pozitif kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiş ve sırasıyla %50 ve %42 oranında hastalığı baskılamıştır. Bu bulgular uçucu yağların çevre dostu biyopestisitlerin geliştirilmesi için ilgi çekici bir molekül olarak potansiyelini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Olive knot disease, caused by the bacterium Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi, is considered as an important bacterial disease of olive tree. Plant pathogenic bacteria pose a significant threat to olive cultivation, causing significant economic losses and reduced yields. The efficacy of antimicrobial treatments against these pathogens is of great interest in the development of sustainable disease management strategies The aim of this study was to i: Isolation from diseased olive trees in Gaziantep and Hatay provinces, ii: To carry out morphological, biochemical and MALDI-TOF MS identification of isolates obtained from diseased tissues at species level, iii: To investigate 16 essential oils and their biological control under In vitro and In vivo conditions. A total of 27 pathogenic bacteria were isolated from seven trees exhibiting symptoms of branch cancer disease. The pathogenic bacteria were identified at the species level by Gram reaction, LOPAT characters and Matrix Assisted Laser Desorption Ionisation Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS) test. In the dual culture test, 14 of the essential oils suppressed the growth of pathogenic bacteria and formed an inhibition zone between 0.32-17 mm. The cinnamon essential oil was found to have the most efficacious antibacterial effect, with an inhibition zone of 17 mm. Clove was also another successful essential oil that suppressed the pathogen by forming an inhibition zone of 10.42 mm. The effect of these two essential oils on olive seedlings artificially inoculated with Pseudomonas savastanoi Gazey2-1 was carried out in a pot study. The In vivo experiment yielded the following results as a result of the In vivo experiment, the average node weight was recorded as 0.26 g in the positive control group and 0.13 g and 0.15 g in the seedlings treated with the most effective essential oils of clove and cinnamon. The results of the analysis of variance of the average ur weights of clove and cinnamon essential oils showed a statistically significant difference compared to the positive control and suppressed the disease by 50% and 42%, respectively. The results of this study highlight the potential of essential oils as a promising molecule for the development of environmentally friendly biopesticides.