Öğrencilerin voleybola yönelik tutumlarına göre akademik çabalarının incelenmesi
Investigation of high school students' sports interestlevels and nutritional habits related to obesity
  1. Tez No: 919217
  2. Yazar: MUSTAFA TOLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Çaba, Öğrenci, Voleybol, Voleybola Yönelik Tutum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada lise ve ortaokul öğrencilerinin voleybola yönelik tutumlarına göre akademik çabalarının incelenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmanın evrenini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Pazarcık ilçelerindeki kamuya ait ortaokullar ile ortaöğretim okullarında öğrenim gören voleybol okul takımında yer alan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evren içerisinden küme örnekleme yöntemiyle belirlenen okullardan seçkisiz olarak belirlenmiş voleybol okul takımında yer alan 395 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla“Akademik Azim Ölçeği”ile“Voleybol Tutum Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Veri analizi için frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri belirlenmiş, değişkenlere ilişkin alınan puanların demografik özellikler bakımından farklılaşma durumunu belirlemede t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi, anlamlı bulunan F değerinde fark olan grupları belirlemede ise Post-Hoc testlerinden yararlanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Voleybola yönelik tutumun akademik çabalarına ilişkin alışkanlıklarını ne düzeyde yordadığını belirlemek için de basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin akademik çabalarının ve voleybola yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Voleybola yönelik tutumlarında cinsiyet, ailede aktif voleybol oynayan birey durumu, voleybol geçmişi değişkenlerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Öğrenim görülen okul kademesi, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, aile gelir düzeyi, okul voleybol tesis durumu değişkenlerinde ise anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Akademik azim ölçeğinde öğrenim görülen okul kademesi ve ailede aktif voleybol oynayan birey durumu değişkenlerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Cinsiyet, voleybol geçmişi, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, aile gelir düzeyi, okul voleybol tesis durumu değişkenlerinde ise anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Öğrencilerin voleybola yönelik tutumları ile akademik çabaları arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonuçları ise voleybola yönelik tutumun akademik çabanın anlamlı bir yordayıcısı olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlar öğrencilerin voleybola yönelik olumlu tutumlarının akademik çabalarını destekleyici bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the academic efforts of high school and middle school students according to their attitudes towards volleyball. The universe of the research, which was conducted in the relational screening model, consists of students in the volleyball school team studying in public secondary schools and secondary schools in Onikişubat, Dulkadiroğlu and Pazarcık districts of Kahramanmaraş province in the 2023-2024 academic year. The sample of the study consists of 395 students in the volleyball school team who were randomly selected from the schools determined by the cluster sampling method within the universe. In order to collect research data, the“Academic Ambition Scale”, the“Volleyball Attitude Scale”and the“Personal Information Form”developed by the researcher were used. For data analysis, frequency, arithmetic mean, and standard deviation values were calculated. To determine the differences in the scores of variables based on demographic characteristics, t-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used. For identifying the groups with significant differences in the found F value, Post-Hoc tests were applied. Correlation analysis was used to determine the relationship between variables. Simple linear regression analysis was used to determine the extent to which attitudes towards volleyball predicted the habits related to their academic efforts. The results of the study revealed that students had high levels of academic effort and attitudes towards volleyball. Significant differences were found in volleyball attitudes based on gender, the presence of an active volleyball player in the family, and volleyball history.