Haçlıların Anadolu üzerindeki tesirleri
The influence of the Crusaders on Anatolia
- Tez No: 919351
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Haçlılar, I. Kılıç Arslan, Anadolu, Türkler, Bizans, Crusaders, Kilij Arslan I, Anatolia, The Turks, Byzantine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Haçlı seferleri, özellikle Anadolu toprakları ve dünya genelindeki Müslüman ve Hristiyan toplulukları derinden sarsmış, etkileri günümüze kadar ulaşmıştır. Türkler, 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra gerçekleştirdikleri fetihlerle Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde birçok devlet ve beylik kurarak bu topraklara yerleşmişlerdir. Bu dönemde, eski gücünü kaybetmiş olan Bizans İmparatorluğu, Türklere karşı koyamamış ve Batı'daki Hristiyanlardan yardım istemek zorunda kalmıştır. Böylece, 1096-1291 yılları arasında Haçlılar tarafından Doğu'ya yönelik sekiz haçlı seferi düzenlenmiştir. Bu seferlerin ilki, ikincisi ve üçüncüsü Anadolu'yu hedef almıştır. Anadolu coğrafyasına henüz yeni yerleşmekte olan Türk devlet ve beylikleri buradaki siyasi varlıklarını tam olarak kuvvetlendiremeden Batı'dan gelen saldırılara karşı koymak zorunda kaldılar. Seferler öncesinde birbirlerine karşı mücadele içinde bulunan Türkler, 1096 yılında meydana gelen I. Haçlı seferi ile birlikte aralarındaki rekabet ve düşmanlıkları bir kenara bırakarak Haçlılara karşı birlik olmuşlardır. Bu seferler sebebiyle Anadolu'ya gelen Batılı Hıristiyanlar, Anadolu'da bulunan Türklerle savaşlar yapmışlardır. Bu savaşlar neticesinde açlık-susuzluk ve çeşitli hastalıklardan ötürü çok büyük kayıplar verilmiştir. Çalışmamız, 1096-1291 yılları arasında meydana gelen sekiz büyük Haçlı Seferi öncesindeki Anadolu'nun durumu, Anadolu'ya yapılan seferleri, bu seferlerin sebeplerini, Anadolu'da gerçekleşen Haçlı Seferleri sırasında Haçlıların, Anadolu Halkları ile olan münasebetlerini ve Haçlıların Anadolu üzerindeki tesirlerini konu almaktadır. Anadolu coğrafyası özellikle ilk dört Haçlı Seferinden çok fazla etkilenmiş diğer Haçlı Seferlerinden ise dolaylı yoldan etkilenmiştir. Anadolu'dan geçen Haçlı Seferleri, o topraklara yeni yerleşmekte olan Türkleri; siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel, dini ve demografik açıdan ciddi şekilde olumsuz etkilemiştir. Biz bu tezimizde Anadolu coğrafyasının ve burada yaşayan halkın yapılan Haçlı Seferleri sonucunda hangi yönlerden olumlu ve olumsuz etkilendiğini belirtmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The Crusades deeply shook Muslim and Christian communities, especially in Anatolia and around the world, and their effects have survived to the present day. The Turks settled in these lands by establishing many states and principalities in various regions of Anatolia with the conquests they made after the Manzikert Victory in 1071. During this period, the Byzantine Empire, which had lost its former power, could not resist the Turks and had to ask for help from Christians in the West. Thus, between 1096 and 1291, eight crusades were organized by the Crusaders to the East. The first, second and third of these expeditions targeted Anatolia. The Turkish states and principalities, which were just settling in the Anatolian geography, had to resist the attacks coming from the West before they could fully strengthen their political presence there. The Turks, who were in a struggle against each other before the campaigns, left aside the rivalries and enmities between them with the First Crusade in 1096 and united against the Crusaders. The Western Christians who came to Anatolia because of these campaigns made wars with the Turks in Anatolia. As a result of these wars, great losses were suffered due to hunger-thirst and various diseases. Our study focuses on the situation of Anatolia before the eight great Crusades that occurred between 1096-1291, the campaigns to Anatolia, the reasons for these campaigns, the relations of the Crusaders with the Anatolian Peoples during the Crusades in Anatolia and the effects of the Crusaders on Anatolia. The geography of Anatolia was particularly heavily influenced by the first four Crusades and indirectly influenced by the other Crusades. The Crusades, which passed through Anatolia, brought the Turks who were newly settling in those lands; politically, socially, economically, culturally, religiously and demographically it has seriously affected negatively. In this thesis, we tried to specify in which ways the Anatolian geography and the people living here were positively and negatively affected as a result of the Crusades.