2018 yılında güncellenen T.C. MEB ortaöğretim müzik dersi öğretim programında yer alan Türk müziği içeriklerinin uygulanabilirliğine yönelik öğretmen görüşleri (Erzincan ili örneği)
Teacher opinions on the applicability of Turkish music contents in the T.C. MEB secondary education music course curriculum updated in 2018 (Erzincan province example)
  1. Tez No: 919360
  2. Yazar: EMRE İLHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik öğretim programı, Öğretmen görüşü, Türk müziği, Kazanım, Music curriculum, teacher opinion, Turkish music, lesson achievements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma, Erzincan ilinde görev yapan ortaöğretim müzik öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda, 2018 yılında güncellenmiş ve mevcut olarak kullanılan ortaöğretim müzik öğretim programının Türk müziği içeriklerinin uygulanabilirliğini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunda 2023-2024 eğitim öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Erzincan ilinde ortaöğretim kurumlarından görev yapan 9 müzik öğretmeninin görüşlerine yer verilmiştir. Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemi kullanılmış, verileri toplama aracı olarak ise araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu katılımcılara uygulanmıştır. Katılımcılara halihazırda kullanılan öğretim programı ve bu programda yer alan Türk müziği içerikleriyle ilgili 17 soru sorulmuş, sorular alt problemlere göre sınıflandırılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılarak frekans ve yüzde değerleri verilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda; öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin yetersiz olduğu ve Türk müziğine ilgi göstermedikleri, müzik öğretmenlerinin Türk müziği konusundaki bilgilerinin yetersiz olduğu ve Türk müziği kazanımlarını anlatırken zorluk yaşadıkları, müzik dersinin tüm sınıflarda işlenmemesinin programın uygulanmasında sorunlar yarattığı ve Türk müziği kazanımlarını uygularken fiziki ortam ile materyallerin yetersiz olduğu dair sonuçlara ulaşılmıştır. Öğretmenlerin görüşme sorularına vermiş olduğu cevaplardan yola çıkarak, ortaöğretim programının Türk müziği içeriklerinin uygulanabilir olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the applicability of the Turkish music content within the updated and currently used secondary education music curriculum of 2018, based on the opinions of secondary education music teachers working in Erzincan province. The study group includes the opinions of 9 music teachers from secondary education institutions in Erzincan province, affiliated with the Ministry of National Education, during the 2023-2024 academic year. The study was designed using qualitative research methods. A semi-structured interview form, created by the researcher, was used as the data collection tool and administered to the participants. A total of 17 questions related to the currently used curriculum and the Turkish music content within this program were asked to the participants. The questions were categorized according to sub-problems. Content analysis was used to analyze the data, and frequency and percentage values were provided. Based on the obtained data, it was determined that the preparedness levels of students were insufficient, students showed no interest in Turkish music, music teachers' knowledge of Turkish music was inadequate, music teachers faced difficulties in explaining the Turkish music achievements included in the program, the fact that music lessons are not taught in every class created problems in implementing the program, and physical environment and materials were inadequate when applying the achievements. Based on the responses of the teachers to the interview questions, it was concluded that the Turkish music content in the current secondary education curriculum is not applicable.