Sağlık çalışanlarının çevrimiçi mahremiyet farkındalığının yapay zeka kaygısı üzerine etkisi: Ankara Şehir Hastaneleri örneği
The effect of healthcare professionals' online privacy awareness on artificial intelligence anxiety: Ankara City Hospitals example
- Tez No: 919365
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANER ÖNİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Yapay Zeka Kaygısı, Çevrimiçi Mahremiyet, Mahremiyet Farkındalığı, Artificial Intelligence, AI Concerns, Online Privacy, Privacy Awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, sağlık çalışanlarının çevrimiçi mahremiyet farkındalığının yapay zeka teknolojilerine yönelik kaygılar üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşmenin hızla yayılması, mahremiyet kavramını yeniden tanımlarken, özellikle sağlık sektörü gibi kişisel verilerin yoğun kullanıldığı alanlarda önemli etik ve güvenlik sorunları ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda, çevrimiçi platformlarda bırakan dijital izlerin kullanılmasına dair bireylerin farkındalığı ve bu durumun yapay zekaya yönelik kaygılarla ilişkisi kritik bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmada, Ankara'da hizmet veren Şehir Hastaneleri olan Bilkent Şehir Hastanesi ve Etlik Şehir Hastanesi örneğinde sağlık çalışanlarının mahremiyet farkındalığı ve yapay zeka kaygısı düzeyleri ölçülmüş, bu iki faktör arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Mahremiyet algısının dijital platformlarda bilgi paylaşımına olan etkisi ve yapay zeka teknolojilerine duyulan güvensizlik gibi unsurlar çalışmanın temel odak noktalarını oluşturmuştur. Sonuçlar, sağlık çalışanlarının dijital mahremiyet hassasiyetlerinin yapay zekaya yönelik kaygıları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu bulgu, sağlık sektöründe mahremiyet politikalarının gözden geçirilmesi ve dijital teknolojilerin etik kullanımı konusunda farkındalığın artırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma sağlık çalışanları yapılan çevrimi mahremiyet ve yapay zeka kaygılarının ölçülmesi açısından literatüre katkı sağlarken, dijital mahremiyetin korunması ve yapay zeka teknolojilerine yönelik kaygıların azaltılması için yol gösterici öneriler de sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impact of healthcare professionals' awareness of online privacy on their concerns regarding artificial intelligence technologies. Rapid technological advancements and the widespread adoption of digitalization have redefined the concept of privacy, raising significant ethical and security concerns, particularly in fields like healthcare where personal data is extensively utilized. In this context, individuals' awareness of the digital traces left on online platforms and the relationship between this awareness and concerns about artificial intelligence emerge as a critical area of study. The research focuses on healthcare professionals working at the Bilkent City Hospital and Etlik City Hospital, both located in Ankara, and assesses their levels of privacy awareness and AI-related concerns, while exploring the correlation between these two factors. Key aspects of the study include the influence of privacy perception on information sharing on digital platforms and the role of mistrust in AI technologies. The results demonstrate a significant effect of healthcare professionals' digital privacy sensitivity on their concerns about AI. This finding highlights the need to reassess privacy policies in the healthcare sector and increase awareness regarding the ethical use of digital technologies. This study contributes to the literature by measuring healthcare professionals' online privacy awareness and AI concerns, while also offering recommendations to safeguard digital privacy and reduce anxiety surrounding artificial intelligence technologies.