İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dijital bağımlılıkları ile matematik kaygıları ve matematik akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between digital addiction levels of primary school fourth grade students and mathematics anxiety and mathematics academic success
- Tez No: 919366
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF BİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ilkokul öğrencileri, matematik kaygısı, matematik akademik başarısı, dijital bağımlılık düzeyleri, primary school students, mathematics anxiety, academic success in mathematics, digital addiction levels
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarına ve internete erişim kolaylaşmış ve toplumun her yaştan kesimi bu araçları günlük hayatında kullanmaya başlamıştır. Bu teknoloji ve araçların en yaygın kullanıcılarından birisi de çocuklardır. Fakat dijital araçların yaygın olarak kullanımı Dijital Bağımlılık olarak adlandırılan yeni bir bağımlılık türünü de ortaya çıkarmıştır. Söz konusu bağımlılığın en çok etkilediği grupların başında da çocuklar gelmektedir. Dijital bağımlılığın çocukların fiziksel, psikolojik ve akademik başarıları üzerinde olumsuz birçok etkisi olduğundan söz edilmektedir. Bu nedenle araştırmada ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeyleri ile matematik kaygıları ve matematik akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yönteminin tarama desenlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İç Anadolu Bölgesi'nin bir ilinde bulunan dört devlet ilkokulu ve bir özel ilkokulda öğrenim gören 330 ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Mutlu ve Söylemez (2018) tarafından geliştirilen“Matematik Kaygı Ölçeği”ve Türkçe uyarlaması Kaçmaz, Cumurcu ve Çelik (2023) tarafından yapılan“Çocuklar için Dijital Bağımlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verileri betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, Anova testi, korelasyon ve regresyon testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeylerinin (X̄= 47,20) az riskli grupta olduğu, matematik kaygılarının (X̄= 1,53) orta düzeyin üzerinde olduğu ve matematik akademik başarılarının (X̄= 76,78) iyi düzeyde olduğu bulgusu elde edilmiştir. Ayrıca araştırma sonucunda ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeyleri ile matematik kaygıları arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu, dijital bağımlılık düzeyleri ile matematik akademik başarısı arasında orta düzeyde negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu, matematik kaygısı ile matematik akademik başarısı arasında orta düzeyde negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, access to information and communication technology tools and the internet has become easier and all age groups of society have started to use these tools in their daily lives. One of the most common users of these technologies and tools is children. However, the widespread use of digital tools has also led to a new type of addiction called Digital Addiction. Children are among the groups most affected by this addiction. It is said that digital addiction has many negative effects on children's physical, psychological and academic success. For this reason, the aim of the study was to examine the relationship between the digital addiction levels of fourth-grade primary school students and their mathematics anxiety and academic achievement in mathematics. The relational screening model, one of the screening designs of the quantitative research method, was used in the study. The study group consisted of 330 fourth-grade primary school students studying in four state and one private primary school in a province of the Central Anatolia Region. The Mathematics Anxiety Scale developed by Mutlu and Söylemez (2018) and the Digital Addiction Scale for Children, whose Turkish adaptation was made by Kaçmaz, Cumurcu and Çelik (2023), were used as data collection tools in the study. The research data were analyzed using descriptive statistics, independent groups t-test, Anova test and correlation test. As a result of the research, it was found that the digital addiction levels of primary school fourth grade students (X̄= 47,20) were in the low-risk group, their math anxiety (X̄= 1,53) was above the medium level, and their math academic achievement (X̄= 76,78) was at a good level. In addition, as a result of the research, it was concluded that there was a moderately positive and significant relationship between the digital addiction levels of fourth-grade primary school students and their math anxiety, a moderately negative and significant relationship between their digital addiction levels and their academic success in mathematics, and a moderately negative and significant relationship between their anxiety in mathematics and their academic success in mathematics.