Afiş tasarımında negatif ve pozitif alanların algıya etkisi ve bu bağlamda Max Kısman afişlerinin incelenmesi
The effect of negative and positive areas on perception in poster design and the examination of Max Kisman's posters in this context
- Tez No: 919376
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET FERRUH HAŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Afiş Tasarımı, Görsel Algı, Max Kisman, Poster Design, Visual Perception, Max Kisman
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yapılan çalışma, grafik tasarım ve afiş tasarımında algının rolünü ele alarak, özellikle gestalt kuramı ilkeleri doğrultusunda anlamlandırılan negatif ve pozitif alanların tasarım sürecindeki kullanımını detaylı bir şekilde incelemektedir. Bu bağlamda, afiş tasarımında negatif ve pozitif alanların görsel hiyerarşi, kompozisyon ve izleyici algısı üzerindeki etkilerine odaklanılmaktadır. Literatürde yer alan önceki araştırmalar ve bu alandaki akademik çalışmalar referans alınarak, tasarım ilkelerinin izleyici üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Çalışmanın ana amacı ise, Max Kisman tarafından tasarlanan afişleri örnek olarak ele alarak, bu afişlerde negatif ve pozitif alanların nasıl dengeli ve etkili bir biçimde kullanıldığını ortaya koymaktır. Max Kisman'ın afişlerindeki tasarım dilinin, izleyicinin algısını yönlendirme ve görsel iletişimde netlik sağlama açısından nasıl katkı sunduğu analiz edilerek, afiş tasarımına dair genel bir çerçeve oluşturulması hedeflenmiştir. Böylelikle, grafik tasarımda negatif ve pozitif alanların kullanımının sadece estetik bir unsur olmaktan öte, iletişimsel bir araç olarak nasıl işlev gördüğü açıklanmıştır. Yapılan çalışma grafik tasarım ve afiş tasarımında algının rolünü, gestalt kuramı ilkeleri ile anlamlandırılan negatif ve pozitif alanların afiş tasarımında nasıl kullanıldığını ve izleyici algısına etkisini kapsamaktadır. Literatür taramasına ek olarak nitel araştırma yöntemi ve betimsel teknik kullanılmıştır. Literatür içerisinde yapılmış olan araştırmalardan bahsedilerek Max Kisman tarafından tasarlanan afişlerin, afiş tasarımında pozitif ve negatif alanların kullanımı bakımından incelenmiştir. Araştırmada konu içeriğiyle benzer tez ve makaleler, sanat ve tasarım kitap ve dergilerinden yararlanılmış ve tez çalışması alan yazın taramalarından elde edilen bilgiler ile desteklenmiştir. Afişleri yorumlamada içerik analizi modelinden faydalanılmıştır. Yapılan çalışmada elde edilen bulgular kapsamında Max Kisman'ın afiş tasarımı konusunda bilgisayarı kullanan ilk tasarımcılardan birisi olduğu ve büyük oranda Matisse'den etkilendiği belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda genel olarak afiş tasarımlarında pozitif ve negatif algı kullanımının izleyicilerdeki algıyı arttırdığı ve ilgiyi çektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study examines the role of perception in graphic design and poster design, focusing on the detailed analysis of the use of negative and positive spaces in the design process, interpreted following the principles of Gestalt theory. In this context, the focus is on the impact of negative and positive spaces on visual hierarchy, composition, and viewer perception in poster design. By referencing previous research and academic studies in the literature, the effects of design principles on the audience have been examined. The main aim of the study is to examine posters designed by Max Kisman as examples and to demonstrate how negative and positive spaces are used in a balanced and effective manner in these posters. The design language in Max Kisman's posters has been analyzed to explore how it contributes to guiding viewer perception and ensuring clarity in visual communication, to establish a general framework for poster design. Thus, it has been explained how the use of negative and positive spaces in graphic design functions not merely as an aesthetic element but as a communicative tool. This study examines the role of perception in graphic design and poster design, focusing on how negative and positive spaces, interpreted through the principles of Gestalt theory, are utilized in poster design and their impact on viewer perception. In addition to a literature review, a qualitative research method and descriptive techniques were employed. The study references previous research in the literature and examines the posters designed by Max Kisman in terms of the use of positive and negative spaces in poster design. In the research, theses and articles similar to the subject matter, as well as art and design books and magazines, were utilized, and the thesis study was supported by information obtained from literature reviews. The content analysis model was used to interpret the posters. Within the scope of the findings obtained from the study, it was determined that Max Kisman was one of the first designers to use computers in poster design and was significantly influenced by Matisse. As a result of the study, it was concluded that the use of positive and negative perception in poster designs generally enhances viewers' perception and attracts their attention.