Ülkemizde eğitim ve tedavi hizmeti veren radyasyon onkolojisi merkezlerindeki nitelik güvenirliği değerlendirmesi
Assessment of quality assurance in the training radiation oncology centers of Turkey
  1. Tez No: 91940
  2. Yazar: MURAT DÜZEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜNİR KINAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, nitelik güvenirliği, Radiotherapy. Quality Assurance T4. flfeSEKOftRFTlW KUBBUj
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET ÜLKEMİZDE EĞİTİM VE TEDAVİ HİZMETİ VEREN RADYASYON ONKOLOJİSİ MERKEZLERİNDEKİ NİTELİK GÜVENİRLİĞİ DEĞERLENDİRMESİ Dr. Murat Düzen 21. yüzyıla yaklaşırken radyoterapi kanser tedavisinin en büyük dayanağı haline gelmiştir. Kanser tedavisinde ki amaç hastaya en az zararı vererek en uygun tedavi seçeneğini sunmaktır. Radyasyon onkolojisi multidisipliner bir daldır. Tedavi karan ve planlanmasının değerlendirilmesi için karmaşık araçlar ve yöntemler kullanılır. Dikkatli ve doğru uygulama gerektirir. Tüm bunlar ayrıntılı bir nitelik güvenirliği programı ile mümkündür. Nitelik güvenirliği programı bir yönetim aracıdır. Bu program ile hizmet niteliğinde sürekli gelişme ve kurum içindeki tüm personelin etkin işbirliği sağlanır. Nitelik güvenirliği programı ile bir merkezdeki donanım, ışın kalibrasyonu, personel güvenliği üzerinde kontrol sağlanır. Bu çalışmada Ülkemizde eğitim ve tedavi hizmeti veren radyasyon onkolojisi merkezlerindeki nitelik güvenirliği değerlendirilmiştir. 01 Mart - 13 Aralık 2000 yılı arasında Ülkemizde uzmanlık öğrencisi eğitimi ve tedavi hizmeti veren yirmi kuruma 37 soru içeren anket dağıtılmıştır. Ankette kurumların donanımı, verilen hizmet, tedavi yaklaşımları ve eğitim stratejileri irdelenmiştir. Kurumların donanım profilleri Avrupa Radyasyon Onkolojisi“Board”nun ( Eurepean Board of Radiation Oncology - EBR ) önermiş olduğu“ en az”olması gerekenlerle karşılaştınlmıştır. Uzmanlık öğrencisi eğitimi XIII. Ulusal Kanser Kongresi ön raporunda belirtilen“Radyasyon Onkolojisi Uzmanlık Eğitimi”baz alınarak incelenmiştir. Ankette yer alan verilerin analizinde ve tablolamasında MS Excell 2000 ve SPPS 10.0 kullanılmıştır.Türkiye'de eğitim ve tedavi hizmeti veren radyasyon onkolojisi kurumlarında nitelik güvenirliği pek çok konuda eksik yada yetersiz uygulanmaktadır. Gelişen bilgi ve teknoloji alışverişinin bu kadar yaygın olduğu günümüz koşullarında bu eksiklerin düzeltilmesi mümkündür. Ülkemiz genelinde eğitim ve radyoterapi merkezlerini denetleyen merkezi bir kuruma gereksinim vardır. Ekonomik problemler ülke politikaları ile çözülebilir hale getirilebilinir. Takım olabilmek ( aynı çatı altında toplanmak) daha doğrusu disiplin içi örgütlenmeyi gerçekleştirmek ülkemizi gelişmiş ülkeler seviyesine getirecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ASSESSMENT OF QUALITY ASSURANCE IN THE TRAINING RADIATION ONCOLOGY CENTERS OF TURKEY Dr. Murat Düzen Radiotherapy is still one of the major treatment modalities in cancer, even in the beginnings of2ith century. The aim, in cancer treatment, is to choose the most effective treatment with least side effects. Radiation Oncology is a multidisciplinary branch. A lot of complex technical devices and methods are used during treatment planning. And the treatment needs correct applications and attention. All of these can be possible with an efficient quality assurance program. This program is a way of administration. With the help of this program a continious development can be achieved in the quality of service and an effective cooperation of the staff can be maintained. An effective control can be provided on the equipment, protection and radition calibration with a Quality Assurance program. In this study, Quality Assurance is investigated in the Radiation Oncology centers of Turkey. A questionaire of 37 questions was prepared and distributed to the Radition Oncology training centers in Turkey between March 1st and December 12th 2000. In this questionaire equipment distribution, service, treatment approach and training strategies of the centers were evaluated. The equipment profiles of these centers were compared with the minimum requirements of EBR. The post - graduate training was evaluated according to the preliminary report of the XIII. National Cancer Congress, 1999. MS Exell 2000 and SPSS 10.0 statistical analyses were used.10 In Turkey, results have shown that the Quality Assurance program in the Radiation Oncology centers Is either lacking or insufficient. In the contemporary world the dissemination of knowledge is so wide that these problems can easily be solved. A central body of authority is needed to audit the Radiation Oncology centers in Turkey. Economic problems can also be solved by government policies. To act and cooperate like a team and realising intradisciplinary organisation will bring us to the level of developed countries.