Okul öncesi çocuklara uzay kavramlarının öğretiminde artırılmış gerçeklik destekli etkinliklerin kullanılması
Using augmented reality activities in teaching space concepts to preschool children
- Tez No: 919408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: artırılmış gerçeklik, okul öncesi çocuklar, uzay, augmented reality, preschoolers, space
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı okul öncesi çocuklara artırılmış gerçeklik (AG) destekli uzay öğrenim etkinliklerinin uygulanması ve uygulamanın okul öncesi çocukların uzay kavramlarını öğrenmelerine olan etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışmada, karma araştırma modeli kullanılarak 60-72 aylık 32 çocuk basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenmiş ve 16 kişilik deney ile kontrol gruplarına ayrılmıştır. Nicel veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen 10 soruluk Uzay Bilgi Testi ile öntest ve sontest olarak toplanmıştır. Nitel veriler ise yalnızca deney grubundan, araştırmacı tarafından hazırlanan 6 soruluk görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Ayrıca, deney grubundaki öğrencilerin davranışları, araştırmacı tarafından oluşturulan gözlem formuna kaydedilmiştir. Bulgular: AG teknolojisiyle gerçekleştirilen öğretim etkinlikleri, deney grubundaki öğrencilerin uzay bilgi düzeylerini anlamlı ölçüde artırmıştır. Buna karşın, kontrol grubunda uygulanan geleneksel yöntemler yalnızca sınırlı bir gelişim sağlamıştır. Son test t-testi sonuçları, deney grubunun uzay bilgi düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla belirgin şekilde daha yüksek olduğunu göstermektedir. Etkinlik sürecinde yapılan gözlemler, öğrencilerin duygusal, davranışsal ve bilişsel gelişimlerinde anlamlı bir artış olduğunu ortaya koymuştur. Görüşmelerde ise AG uygulamalarının çocuklar tarafından dikkat çekici, keyifli ve gerçekçi bulunduğu, uzaya olan ilgiyi artırdığı belirlenmiştir. Ancak tablet kullanımı ve internet bağlantısı gibi teknik zorlukların da yaşandığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Öntest sonuçlarına göre, deney ve kontrol gruplarının bilgi düzeyleri benzer bulunmuştur. Ancak, AG uygulamalarıyla desteklenen eğitimler, deney grubundaki çocukların sontest sonuçlarını kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde artırmıştır. Görüşmeler, AG uygulamalarının çocuklar arasında daha fazla ilgi ve heyecan uyandırdığını ortaya koymuştur. Ayrıca, gözlemler duygusal, davranışsal ve bilişsel alanlarda olumlu gelişmeler sağlandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to apply space learning activities supported by augmented reality applications to preschool children and to examine the effects of the application on preschool children's space learning. Method: In this study, using a mixed research model, 32 children aged 60-72 months were determined by simple random sampling method and divided into experimental and control groups of 16 people. Quantitative data were collected as pretest and posttest with the 10-question Space Knowledge Test developed by the researcher. Qualitative data was obtained only from the experimental group through a 6-question interview form prepared by the researcher. Additionally, the behaviors of the students in the experimental group were recorded in the observation form created by the researcher. Findings: Teaching activities carried out with AR technology significantly increased the space knowledge levels of the students in the experimental group. In contrast, traditional methods applied in the control group provided only limited improvement. Post-test t-test results show that the space knowledge levels of the experimental group are significantly higher than the control group. Observations made during the activity revealed a significant increase in students' emotional, behavioral and cognitive development. In the interviews, it was determined that AR applications were found by children to be remarkable, enjoyable and realistic, and that they increased their interest in space. However, it has been determined that there are also technical difficulties such as tablet use and internet connection. Conclusions: According to the pretest results, the knowledge levels of the experimental and control groups were found to be similar. However, training supported by AR applications significantly increased the posttest results of the children in the experimental group compared to the control group. Interviews revealed that AR applications arouse more interest and excitement among children. Additionally, observations show positive improvements in emotional, behavioral and cognitive areas.