Öğretmen adaylarının program okuryazarlıkları ile örtük program yaklaşımları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between teacher candidates' curriculum literacy and hidden curriculum approaches
  1. Tez No: 919409
  2. Yazar: EMRE KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TAŞGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim programı, öğretim programı, örtük program, program okuryazarlığı, örtük program yaklaşımları, curriculum, hidden curriculum, program literacy, perceptions of hidden curriculum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının program okuryazarlıklarıyla örtük program yaklaşımları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntem türlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir devlet üniversitesinde öğrenim görmekte olan 282 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmada verileri toplamak maksadıyla“Kişisel Bilgi Formu”,“Öğretim Programı Okuryazarlığı Ölçeği”ve“Örtük Program Yaklaşımı Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde ise“Bağımsız Örneklemler İçin T-Testi”,“Tek Yönlü Varyans Analizi”ve“Pearson Korelasyon Analizi”testlerinden faydalanılmıştır. Bulgular: Elde edilen verilere göre öğretmen adaylarının çoğunlukla hem öğretim programı okuryazarlık ölçeğindeki hem de örtük program algıları ölçeğindeki maddelere olumlu yönde görüş belirttikleri anlaşılmaktadır. Araştırma neticesinde cinsiyet, sınıf ve bölüm değişkenleri arasında öğretim programı okuryazarlığı verilerine göre anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Örtük program yaklaşımları verilerine göre ise cinsiyet ve sınıf değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamazken bölüm değişkeni bakımından ise anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuçlar: Öğretmen adaylarının öğretim programı okuryazarlık düzeylerinde cinsiyet değişkenine göre herhangi bir anlamlı farklılık bulunamazken; sınıf değişkeninde“ölçme değerlendirme süreçleri”alt boyutunda, bölüm değişkeninde ise“felsefi temeller”alt boyutunda anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Öğretmen adaylarının örtük program yaklaşımları düzeylerinde cinsiyet değişkenine göre sadece“kültür odaklı”alt boyutta, sınıf değişkenine göre“karma”alt boyutta, bölüm değişkenine göre ise“bireysel”,“kültür odaklı”,“küresel”,“yeterlik”ve“karma”alt boyutlarında ve ölçek genelinde anlamlı farklılıklar görülmüştür. Öğretmen adaylarının örtük program yaklaşımları düzeylerinde bölüm değişkenine göre“topluma uyum”ve“sosyal”alt boyutlarında ise herhangi anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sonuç olarak öğretmen adaylarının program okuryazarlık düzeyleri ile örtük program yaklaşım düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki belirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the relationship between teacher candidates' program literacy and hidden curriculum approaches. Method: In this research, the correlational survey method, one of the types of quantitative research methods, has been used. The sample group of the research consists of 282 teacher candidates studying at a state university in the Eastern Anatolia Region.“Personal Information Form”,“Curriculum Literacy Scale”and“Hidden Curriculum Approach Scale”were used to collect data in the research. In the analysis of the data obtained,“T-Test for Independent Samples”,“One-Way Analysis of Variance”and“Pearson Correlation Analysis”tests were used. Findings: According to the data obtained, it is understood that teacher candidates mostly expressed positive opinions on the items in both the curriculum literacy scale and the hidden curriculum perceptions scale. As a result of the research, no significant differences were found between gender, grade and branch variables according to curriculum literacy data. According to the hidden curriculum perceptions data, while there was no significant difference between gender and grade variables, significant differences were found in terms of branch variable. Conclusions: While there was no significant difference in the curriculum literacy levels of teacher candidates according to the gender variable; significant differences were found in the“measurement and evaluation processes”sub-dimension in terms of grade variable and in the“philosophical basics”sub-dimension in terms of branch variable. In the teacher candidates' hidden curriculum perception levels, significant differences were found only in the“culture-oriented”sub-dimension according to gender variable, significant differences were found in the“mixed”sub-dimension according to grade variable and significant differences were found in the“individual”,“culture-oriented”,“global”,“competence”,“mixed”sub-dimensions and in the general of the scale according to branch variable. No significant difference was found in the hidden curriculum perception levels of teacher candidates in the“adaptation to society”and“social”sub-dimensions according to the branch variable. As a result, no significant relationship was determined between the curriculum literacy levels and hidden curriculum approach levels of teacher candidates.