Tortum geleneksel konut mimarisinde etnografik eserler
Etnographic works in tortum traditional residential architecture
  1. Tez No: 919433
  2. Yazar: HAYRUNNİSA BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED LÜTFİ KINDIĞILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Tortum, Geleneksel, Konut, Etnografik, Eser, Kültür, Tortum, Traditional, Housing, Ethnographic, Artifact, Culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Erzurum İli Tortum İlçesi konut mimarilerinde bulunan etnografik eserler detaylarıyla ele alınmıştır. İncelenen eserler madeni, ahşap, dokuma, giyim, işlemecilik diye başlıklar halinde gruplandırılmıştır. Saha çalışmasının yürütüldüğü Tortum İlçesinin, başta Erzurum İli olmak üzere tarihleri ve coğrafik özellikleri anlatılmıştır. Ardından geçmişte Anadolu Türk evi tipinin şekillenmesindeki etkiler belirtilerek, aslını hiç bozmadan halen devam ettiği Tortum yöresi geleneksel konutlarında gözlemlenmiştir. Yörede incelenen geleneksel konutların tanımları verilerek ardından katalog bölümü ele alınmıştır. Katalog bölümünde eserler tespit edildiği mahallenin altında tanımlanmıştır. Başta mahallenin genel bilgileri, ardından kataloglar halinde eserler incelenmiştir. Katalog bölümünde daha çok eserin kullanım alanları, tarihleri, ölçüleri, fotoğraflarıyla birlikte çizimleri bulunmaktadır. Eserlerin çoğu günümüzde halen kullanılmaya devam ettiği izlenilmiştir. Ele alınan etnografik eserlerin genel tanımları ön bilgi olsun katalog öncesi ayrıca anlatılmıştır. Yapılan bu çalışma Tortum geleneğini, yaşayış şekillerini belirtmek adına çalışma hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, ethnographic works found in the residential architectures of the Tortum district of Erzurum were discussed in detail. The examined works are grouped under the headings of metal, wood, weaving, clothing, and embroidery. The history and geographical features of the Tortum district, especially Erzurum province, where the field study was carried out, are explained. Then, the effects on the shaping of the Anatolian Turkish house type in the past were stated and it was observed in the traditional houses of the Tortum region, where it continues without damaging its original form. Descriptions of the traditional houses examined in the region are given and then the catalog section is discussed. In the catalog section, the works are defined under the neighborhood where they were found. First, general information about the neighborhood and then the works in catalogs were examined. In the catalog section, there are mostly drawings and usage areas of the works, their dates, measurements, and photographs. It has been observed that most of the works continue to be used today. General descriptions of the ethnographic works discussed are also explained before the catalogue, as preliminary information. This study has been prepared to indicate the Tortum tradition and ways of life.