Oğuz Özdeş'in eserleri ve sanatı
Oğuz Özdeş's works and art
- Tez No: 568571
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHMURAT ARIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aşk romanı, Oğuz Özdeş, popüler roman, tarihî roman, tefrika roman, Historical novel, love novel, Oğuz Özdeş, popular novel, serial novel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 865
Özet
Oğuz Özdeş'in Eserleri ve Sanatı başlıklı bu çalışmada yazarın diğer edebî türlerde vermiş olduğu ürünlerle birlikte özellikle romanları üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda ilk olarak sanatçının yaşadığı dönem ve bu dönemdeki edebiyat hareketleri özellikle de süreli yayınlardaki faaliyetleri incelenmiştir. Sanatkâr, süreli yayın hayatında toplamda 16 dergi ve 5 gazete olmak üzere 21 farklı süreli yayında yazarlık yapmış ve çeşitli idari görevler üstlenmiştir. Bu çerçevede edebiyat ile sinema dalındaki dönemin tanınmış isimleriyle mülakatlar yapmıştır. İlk edebî ürünlerini bu süreli yayınlar vasıtasıyla veren sanatçı, özellikle tefrika romancılığı noktasında dergi ve gazetelerde 30'un üzerinde roman yayımlamıştır. Yazar, bu hikâye ve romanların büyük bir kısmını daha sonra kitap olarak bastırır. Çalışmada, Oğuz Özdeş'in gazete sayfalarında kalan tefrika romanları, kitap olarak bastırdığı popüler tarihî romanlar ile aşk ve macera konulu popüler romanlarının tamamı tahlil edilmiştir. Roman tahlilleri yapılırken romanın materyal unsurlarından olan olay örgüsü, kişi kadrosu, zaman, mekân, anlatıcı, bakış açısı, dil ve üslup ele alınmıştır. Romanın teknik unsurlarından ise tema, tasvir, mektup, montaj, özetleme, geriye dönüş tekniği, leitmotive, otobiyografik anlatım, diyalog, iç diyalog, monolog, iç monolog ve iç çözümleme gibi unsurlar incelenmiştir. Bu bağlamda sanatçının romancılığı ve romancılığının dönemleri tespit edilmiştir. Yazar, ilk romanını popüler aşk romanı tarzında ve 1939 yılında, son romanını ise 1977 yılında tarihî roman tarzında kaleme almıştır. Bu süre içerisinde 14 adet tarihî romanı, toplamda farklı isimlerle tefrika veya kitap olarak yayımlanmış 42 adet aşk ve macera konulu romana imza atmıştır. Ancak bu aşk ve macera romanları, tek tek incelendiğinde bazı romanların isimlerinin farklı olmasına rağmen içeriklerinin aynı olduğu görülmüştür. Özetle Özdeş'in kitap olarak basılmış ve içerik bakımından birbirinden farklı olan 25 adet aşk ve macera konulu romanı vardır. Bunlara ek olarak kitap olarak basılmamış gazete sayfalarında tefrika olarak kalmış 5 adet tefrika romanı, 1 adet de resimli romanı mevcuttur. Hikâye türünde ise gazete sayfalarında kalan onlarca hikâye yazmış, bunların dışında 1 adet de hikâye kitabı basmıştır. Hikâyelerinde aşk konusu işlenmiş fakat tarih konusuna hiç girilmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the works and art of Oğuz Özdeş, especially the novels of the author along with the products he has given in other literary genres have been emphasized. In this context, firstly the period of the artist and the movements of literature in this period were examined especially in periodicals. Authors, including 16 magazines and five newspapers, periodicals have made life a total of 21 different periodicals writer and undertook a variety of administrative tasks. In this context, he interviewed the prominent names of the period in literature and cinema. The artist, who gave his first literary products through these periodicals, has published over 30 novels in journals and newspapers especially in his serial novel. The author later printed most of these stories and novels as books. In the study, Oğuz Özdeş in the periodicals and novels serialized in the newspaper pages remaining, all of the popular historical novel with love and adventure on the popular novel to suppress the book was assayed. In the making of the novel analyzes, the plot, the staff, the time, the place, the narrator, point of view, the language and the style are discussed. Elements such as theme, description, letter, assembly, summarizing, return technique, leitmotiv, autobiographical narrative, dialogue, internal dialogue, monologue, interior monologue and internal analysis are examined from the technical elements of the novel. In this context, the periods of the novelist and the novelist were determined. Author received his first novel in the style of a popular love novel in 1939, and his last novel in 1977 in a historical novel style. In the meantime, He has made 14 historical novels and 42 novels of love and adventure published in serial or book with different names. However, these love and adventure novels, when examined one by one, although the names of different novels have been seen to be the same. In summary, Özdeş has 25 novels on love and adventure that are printed as books and are different in content. In addition to these unpublished books as serialized in newspapers and have stayed in 5 pieces serialized novel, 1 comic is also available. In the story genre, he wrote dozens of stories in the newspaper pages, and he also published one storybook. In his stories, the subject of love has been mentioned but history has never been entered.