Video oyunların grafik tasarım öge ve ilkeleri bakımından incelenmesi
Investigation of video games in terms of graphic design items and principles
- Tez No: 919442
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET FERRUH HAŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Tasarımın Temel Elemanları, Video Oyunları, Basic Elements of Design, Graphic Design, Video Games
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, video oyunlarının grafik tasarım ögeleri ve ilkeleri açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Grafik tasarım, bu oyunların görsel estetiği, kullanıcı deneyimi ve hikâye anlatımı açısından önemli bir rol oynamaktadır. Bu tez, video oyunlarında kullanılan renk, kompozisyon, tipografi, doku, simetri, kontrast gibi grafik tasarım ögelerini ve bunların temel ilkelerini analiz etmektedir. Ayrıca, bu ögelerin oyuncu deneyimi üzerindeki etkisi ve oyun estetiğini şekillendirme yolları da değerlendirilmektedir. Çalışma hem görsel analizlere hem de ilgili literatür taramasına dayanarak, video oyunları ile grafik tasarım arasındaki etkileşimi derinlemesine anlamayı hedeflemektedir. Bu tezin temel amacı, video oyunlarında kullanılan grafik tasarım ögeleri ve ilkelerinin analizini yaparak, bu ögelerin oyuncu deneyimine, oyun dünyası tasarımına ve genel oyun estetiğine olan etkilerini ortaya koymaktır. Çalışma, grafik tasarım ögelerinin oyunların hikâye anlatımı, atmosfer yaratımı ve kullanıcı etkileşimlerini nasıl güçlendirdiğini irdelemektedir. Ayrıca, bu inceleme ile grafik tasarım ilkelerinin oyun geliştirme sürecindeki kritik rolüne dair farkındalık yaratılması hedeflenmektedir. Tez, oyun tasarımcılarına ve grafik tasarımcılara ilham vermeyi ve bu iki alanın nasıl daha etkin bir şekilde bir araya getirilebileceğine dair öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Yapılan araştırma, betimsel araştırma yöntemi ile yapılmış olup, araştırmanın temel konusu bilgisayar oyunlarının grafik tasarım ilke ve ögeleri açısından incelenmesidir. Araştırma dahilinde ücretsiz olarak oyunculara sunulan üç farklı bilgisayar oyununun içerik, karakter ve grafiklerinin grafik tasarım öge ve ilkeleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Seçilen üç oyun son dönemlerde popüler oyunlar olduğu için seçilmiştir. Bu amaç kapsamında araştırmada, 3 farklı oyuna ait 13 farklı oyun görseli incelenmiş ve yorumlanmıştır. İncelenen 7 farklı karakter görseli özellikle oyunlardaki en popüler karakterlerden seçilmiştir. Bilgisayar oyunlarında genel olarak tasarım aşamasında, gereksiz Ögelerden ve şekillerden uzaklaşılması, abartı renk ve tonlamalardan kaçınılması gerekmektedir. Grafik tasarımcıların özellikle video oyun alanına daha çok yönelmesi ve bu alanda daha fazla çalışma yürütmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine video games in terms of graphic design elements and principles. Graphic design plays an important role in the visual aesthetics, user experience, and storytelling of these games. This thesis analyzes the graphic design elements used in video games, such as color, composition, typography, texture, symmetry, and contrast, along with their fundamental principles. Additionally, the impact of these elements on the player experience and how they shape game aesthetics are also evaluated. This study aims to gain an in-depth understanding of the interaction between video games and graphic design, based on both visual analysis and a review of the relevant literature. The main objective of this thesis is to analyze the graphic design elements and principles used in video games and to reveal their impact on the player experience, game world design, and overall game aesthetics. The study examines how graphic design elements enhance storytelling, atmosphere creation, and the user interactions within games. Additionally, this study aims to raise awareness of the critical role of graphic design principles in the game development process. The thesis intends to inspire game designers and graphic designers, offering suggestions on how these two fields can be more effectively integrated. The research conducted is a descriptive study, and the main focus of the research is the examination of computer games in terms of graphic design principles and elements. Within the scope of the research, the content, characters, and graphics of three different free-to-play computer games have been analyzed in terms of graphic design elements and principles. The selected three games were chosen because they are popular recent games. For this purpose, 13 different game visuals from the three games were analyzed and interpreted. Seven different character visuals, specifically chosen from the most popular characters in the games, were also examined. In general, during the design phase of computer games, it is important to avoid unnecessary elements and shapes, and to refrain from exaggerated colors and shading. Graphic designers, particularly in the field of video games, should focus more on this area and conduct more studies in this field.