Yurt içinde sanat eğitimi ve psikoloji etkileşimi üzerine yapılan çalışmaların incelenmesi
The examination of the studies which are conducted on art the studies which are conducted on art education and psychology interactions in the country
  1. Tez No: 919463
  2. Yazar: SELAHATTİN PALMANAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, sanat eğitimi, psikoloji, Art, Art education, psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, yurt içinde sanat eğitimi ve psikoloji etkileşimine dair yapılan akademik çalışmaları incelemeyi amaç- lamaktadır. 1978-2024 yılları arasında YÖK Ulusal Tez Merkezi, Google Scholar, Proquest, Academica gibi veri sistemlerinden elde edilen 25 tez 30 makale ve 4 kitap üzerinden yapılan analiz, bu alandaki çalışmaların sayısının sınırlı olduğunu ve henüz yeterince derinlemesine ele alınmadığını ortaya koymuştur. Özellikle yüksek lisans ve makale düzeyindeki çalışmaların fazla olmasına rağmen, doktora ve sanatta yeterlilik düzeyindeki çalışmaların eksikliği dikkat çekmektedir. Araştırmaların çoğunun son yıllarda arttığı görülse de yıllık bazda düzenli ve istikrarlı bir gelişim sağlanamamıştır. Ayrıca, sanatta yeterlilik ve doktora düzeyindeki çalışmaların yetersizliği, bu alanın daha kapsamlı bir şekilde araştırılması gerektiğini ortaya koymuştur. Çalışmaların büyük bir kısmı Güzel Sanatlar disiplininden gelse de psikoloji, eğitim ve sanat tarihi gibi diğer disiplinlerle olan etkileşim yeterince ele alınmamıştır. Bu durum, sanat eğitimi ve psikoloji etkileşiminin çok yönlü bir şekilde ele alınmasını engellemektedir. Sonuç olarak, bu alandaki araştırmaların daha fazla üniversite, disiplin ve araştırmacı tarafından yapılması, sanat eğitimi ve psikoloji etkileşimi alanının gelişimine önemli katkı sağlayacaktır. Ayrıca, disiplinler arası bir yaklaşım benimsenerek bu alandaki araştırmaların kapsamı genişletilmeli ve daha derinlemesine analizler yapılmalıdır. Bu şekilde, sanat eğitimi ve psikoloji arasındaki etkileşimin bireylerin ruhsal ve duygusal gelişimlerine ek psikoloji ve sanat eğitimi iş birliği içerisinde sanat eğitimi daha etkili kılınabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine academic research conducted within the country on the interaction between art education and psychology. The analysis, conducted using 25 theses, 30 articles, and 4 books sourced from data platforms such as the YÖK National Thesis Center, Google Scholar, ProQuest, and Academica (1978–2024), re- veals that research in this field remains limited and insufficiently explored. While there is a significant number of master's theses and articles, the notable lack of doctoral and proficiency-in-art level studies highlights a gap in the field. Although research in this area has grown in recent years, a steady and consistent annual growth remains absent. Furthermore, the insufficient number of doctoral and proficiency-in-art studies underlines the need for more comprehensive exploration. While the majority of existing studies emerge from the Fine Arts discipline, interactions with other fields such as psychology, education, and art history have been insufficiently addressed. This limitation hinders a multifaceted investigation into the relationship between art education and psychology. In conclusion, conducting more research in this field across a broader range of universities, disciplines, and researchers can significantly contribute to the development of the interaction between art education and psyc- hology. Additionally, adopting an interdisciplinary approach would help expand the scope of studies in this field and enable more in-depth analyses. In this way, the interaction between art education and psychology can more effectively support individuals' mental and emotional development, and collaboration between these fields can make art education more impactful