Chia tohumu (salvia hispanica L.) ve kinoa tohumu (chenopodium quinoa willd.) ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri ve bazı kanser hücre hatları üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of antioxidant activities of chia seed (salvia hispanica l.) and quinoa seed (chenopodium quinoa willd.) extracts and their effects on some cancer cell lines
  1. Tez No: 919568
  2. Yazar: NADIA TEIMOURI GHARB
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVA KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, chia tohumu, hücre canlılığı, kanser, kinoa tohumu, Antioxidant activity, cancer, cell viability, chenopodium quinoa willd, salvia hispanica
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Birçok fitokimyasal ve antioksidan maddenin, farklı kanser hücreleri üzerinde apoptozu uyararak ve proliferasyonu inhibe ederek antitümör etkiler gösterdiği bilinmektedir. Bu çalışmada, Chia (Salvia hispanica) ve Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) tohumlarının ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri ile bazı kanser hücre hatları ve sağlıklı hücre hatları üzerindeki etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Chia (Salvia hispanica) ve Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) tohumları toz haline getirilmiş ve etanol, metanol ile su kullanılarak çözücüler hazırlanmıştır. Tohumların fenolik madde miktarları Folin–Ciocalteau kolorimetrik metodu ile belirlenmiş, antioksidan aktiviteleri ise DPPH serbest radikal yakalama aktivitesi ve ABTS+ radikal katyon yakalama aktivitesi yöntemleriyle ölçülmüştür. Kontrol grubu olarak Trolox ve BHT ve Tokoferol kullanılmıştır. Ekstraktların, A549 (akciğer kanseri), U87mg (glioblastoma) ve HDF (sağlıklı dermal fibroblast) hücre hatları üzerindeki anti-proliferatif aktiviteleri MTT testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: S. hispanica ve C. quinoa Willd. ekstraktları, A549 hücrelerinde tüm konsantrasyonlarda antikanser etkiler göstermiş, ancak hücre canlılığını %50'nin altına düşürememiştir. U87mg hücre hattında, C. quinoa Willd. ve S. hispanica hekzan ekstraktları, hücre canlılığını %50'nin altına düşürmüştür. HDF hücrelerinde, ekstraktlar yüksek konsantrasyonlarda (100-200 μg/mL) sitotoksik etki göstermiş, düşük konsantrasyonlarda ise hücre canlılığını %50'nin üzerinde tespit edilmiştir. Sonuç: S. hispanica ve C. quinoa Willd. ekstraktlarının, A549 hücre hattında hücre canlılığını belirgin bir şekilde azaltmadığı, ancak U87mg hücre hattında canlılığı azalttığı bulunmuştur. Sağlıklı hücre hattında (HDF) ise ekstraktların yüksek konsantrasyonlarda sitotoksik etki gösterdiği, düşük konsantrasyonlarda ise hücre canlılığının %50'nin üzerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is well known that various phytochemicals and antioxidant compounds exhibit antitumor effects by inducing apoptosis and inhibiting proliferation in different cancer cell lines. This study aimed to determine the antioxidant activities of Chia (Salvia hispanica) and Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seed extracts and their effects on selected cancer and healthy cell lines. Material and Method: Chia (Salvia hispanica) and Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seeds were ground into powder, and extracts were prepared using ethanol, methanol, and water as solvents. Total phenolic content was determined using the Folin–Ciocalteu colorimetric method. Antioxidant activities were measured via DPPH radical scavenging activity and ABTS+ cation radical scavenging activity assays. Trolox, Tokoferol and BHT were used as controls. The antiproliferative activities of the extracts were evaluated using the MTT assay on A549 (lung cancer), U87mg (glioblastoma), and HDF (healthy dermal fibroblast) cell lines. Results: The extracts of S. hispanica and C. quinoa Willd. exhibited anticancer effects at all concentrations on A549 cells, but were unable to reduce cell viability below 50%. In the U87mg cell line, the hexane extracts of C. quinoa Willd. and S. hispanica reduced cell viability below 50%. In HDF cells, the extracts showed cytotoxic effects at high concentrations (100-200 μg/mL), while at lower concentrations, cell viability was maintained above 50%. Conclusion: S. hispanica and C. quinoa Willd. extracts did not significantly decrease cell viability in A549 cells but were effective in reducing viability in U87mg cells. In healthy HDF cells, the extracts showed cytotoxic effects at high concentrations, whereas lower concentrations preserved cell viability above 50%.